Nová stredná Európa chce región stotožnený s európskou identitou a hodnotami

NETKY.SK • 18 September 2017, 15:31 • 2 min
Nová stredná Európa chce región stotožnený s európskou identitou a hodnotami

BRATISLAVA - Boj za inú strednú Európu, stotožnenú so svojou európskou identitou a hodnotami a s ambíciou postaviť sa do čela obnovy európskeho projektu namiesto hádzania polien pod nohy.

slovakia

left justify in out

Taký je jeden z cieľov iniciatívy Nová stredná Európa, ktorej spoločné vyhlásenie dnes v Bratislave podpísali zástupcovia politických hnutí Momentum z Maďarska, NEOS z Rakúska, Nowoczesna z Poľska a Progresívneho Slovenska. Ich predstavitelia sa stretli pri príležitosti Ideovej konferencie Progresívneho Slovenska.

 

"Stredná Európa potrebuje novú víziu svojej budúcnosti v Európe. Európska únia po desaťročí kríz smeruje k zmene a obnove. No stredná Európa zostáva uväznená medzi provinčnosťou a stagnáciou," uvádza sa vo vyhlásení, podľa ktorého veľká časť kontinentu sa snaží posunúť európsky projekt vpred, zatiaľ čo stredoeurópsky región sa obracia dovnútra, neistý si svojím miestom a rolou v Európe.

 

"Sme úprimne proeurópsky orientované strany a politické sily a chceme reprezentovať rovnako úprimne proeurópsky orientovanú verejnosť v tomto regióne," vyhlásil líder Progresívneho Slovenska Ivan Štefunko. Podľa rakúskej europoslankyne a členky hnutia NEOS Angeliky Mlinar je možné s proeurópskym postojom vyhrať voľby. Krajiny strednej Európy si podľa nej uvedomujú, že demokracia, vláda práva a ľudské práva nie sú vytesané do kameňa a treba za ne bojovať. "To je aj jadrom tejto iniciatívy," dodala.

 

"Prichádzam z krajiny, ktorej líder Viktor Orbán je jasne protieurópsky a proti EÚ zameraný, zatiaľ čo ľudia v Maďarsku sú, naopak, jasne proeurópsky orientovaní, rovnako ako hnutie Momentum," vyhlásil jeho podpredseda Tamás Soproni, podľa ktorého je pre nich ako opozičnú stranu dôležité nájsť spojencov v regióne a bojovať za európsku víziu. Poľský zástupca Ryszard Petru z hnutia Nowoczesna považuje Vyšehradskú štvorku za mŕtvu a nefunkčnú.

 

"Myšlienka bola výborná, na čelách krajín však stoja politici, ktorí nereprezentujú spoločnosť," uviedol. Je podľa neho dôležité, že hnutia, ktoré podpísali spoločné vyhlásenie, chcú zdieľať hodnoty tolerancie, prosperity a ďalšie európske hodnoty.

 

Podľa deklarácie treba prekonať predstavu, že záujmy a potreby strednej Európy sú v protiklade so záujmom západnej Európy alebo sa od nich líšia. Vyhlásenie tiež varuje pred bezpečnostnými hrozbami vyplývajúcimi z expanzívnych ambícií Ruska alebo z terorizmu, a upozorňuje na dlhodobé výzvy súvisiace so zmenou klímy, migračnými tokmi alebo technologickými rozvratmi, ktoré sa dajú zvládnuť iba spoločne.

 

Politické hnutia vo vyhlásení deklarujú záujem o budúcu spoluprácu, dialóg, prepájanie kampaní, formulovanie stanovísk a spoločnú politickú činnosť.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies