AKTUALIZOVANÉ VIDEO Zákrok policajtov v obci Zborov posúdi inšpekcia ministerstva vnútra

NETKY.SK • 25 Máj 2017, 14:59 • 2 min
AKTUALIZOVANÉ VIDEO Zákrok policajtov v obci Zborov posúdi inšpekcia ministerstva vnútra

BRATISLAVA – Zákrok policajtov v obci Zborov (okr. Bardejov) musí posúdiť inšpekcia ministerstva vnútra. Nie je však isté, či každá časť donucovacích prostriedkov bola použitá v súlade so zákonom. Na dnešnej tlačovej besede to uviedol prezident Policajného zboru Tibor Gašpar.

slovakia

left justify in out

„Ja som si samozrejme pozrel video a na prvé vzhliadnutie som skonštatoval a aj to môžem zopakovať, že zrejme nie každá časť použitých donucovacích prostriedkov alebo vôbec ich použitie bolo primerané nebezpečenstvu útoku alebo odporu,“ povedal Gašpar.

 

K celej udalosti bližšie uviedol, že dňa 16. apríla tohto roka išla do osady zakročovať policajná hliadka z Bardejova pre problém v rodine.

 

V osade zaregistrovala 70 až 100 osôb vo vzájomnom konflikte. „Reagovali na to spôsobom, že takúto veľkú udalosť nemôžu zvládnuť sami,“ uviedol Gašpar. Na miesto sa tak dostavili ďalšie tri hliadky. „Z hľadiska zistených priestupkov sú v riešení tri priestupky v občianskom spolunažívaní medzi Rómami z tejto osady, ktorí došli do vzájomného konfliktu a jedna vec bola riešená na mieste blokovou pokutou ako neuposlúchnutie výzvy,“ povedal Gašpar.

 

Zákon podľa policajného prezidenta určuje, kedy a akým spôsobom môže policajt použiť donucovací prostriedok. „Je vecou inšpekcie, aby posúdila, ktorá časť konania policajta bola alebo nebola v rozpore so zákonom,“ skonštatoval Gašpar. Domnieva sa, že v mnohých prípadoch strážcovia zákona skôr naznačovali použitie obušku, ako skutočne udreli.

 

Pripomenul, že na mieste boli taktiež vo vzájomnom konflikte dve osoby, ku ktorým sa zasahujúci policajti snažili dostať. Z jeho pohľadu za neprimerané označil „strčenie do staršej osoby“ na videu. „Nechcem však, aby sa tento incident hodnotil čierno-bielo,“ dodal Gašpar.

 

Na videu zverejnenom na sociálnej sieti vidno policajtov, ako zakročujú voči skupine osôb v obci Zborov v apríli tohto roka.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies