Maďari pristúpili ku kroku, ktorý nikto nečakal! Bude znamenať začiatok konca?

NETKY.SK • 20 Júl 2022, 06:26 • 2 min
Maďari pristúpili ku kroku, ktorý nikto nečakal! Bude znamenať začiatok konca?

BUDAPEŠŤ - Maďarskí zákonodarcovia v utorok schválili rezolúciu, ktorou žiadajú obmedzenie právomocí Európskeho parlamentu, pretože podľa nich dostal európsku demokraciu do „slepej uličky“.

slovakia

left justify in out

Rezolúcia, ktorú prijali poslanci vládnej strany Fidesz, žiada, aby národné parlamenty dostali možnosť vetovať akúkoľvek legislatívu navrhovanú na úrovni Európskej únie, čím by sa obmedzila zákonodarná moc Európskeho parlamentu. Europoslancov by tiež podľa nich mali menovať národné parlamenty a nemali by byť volení obyvateľmi jednotlivých krajín tak, ako je to teraz.

„Európsku demokraciu treba vyviesť zo slepej uličky, do ktorej ju doviedol Európsky parlament,“ konštatuje sa v rezolúcii s tým, že „Európska únia sa musí zmeniť, pretože nie je pripravená na súčasné výzvy“.

 

Prečítajte si aj: Čo všetko dokážeme s naším mozgom? Detailne a zrozumiteľne o tom hovorí Andrew Huberman

 

img

 

Rezolúcia maďarského parlamentu prichádza v čase, kedy únia naďalej blokuje miliardy eur z Plánu obnovy, pretože tamojšia pravicová vláda podľa eurobloku nedodržiava zásady právneho štátu a nezaviedla dostatočné protikorupčné opatrenia. Maďarská mena sa medzičasom dostala na rekordné minimum oproti euru i doláru a ekonomika krajiny zažíva najvyššiu infláciu za takmer 25 rokov.

 

Nová rezolúcia, v ktorej maďarskí poslanci okrem iného žiadajú, aby do európskych zmlúv zahrnuli, že základom európskej integrácie sú európske „kresťanské korene a kultúra“, by však mohla snahy Budapešti dostať sa k potrebným peniazom ešte viac skomplikovať.

 

Mohlo by vás zaujímať: Slaná je mŕtva rieka a doslova zabíja potenciál Gemera, vyhlásila prezidentka



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ida Zeleznikova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies