Nórsko pripravuje zavedenie internetu v Arktíde

NETKY.SK • 11 Júl 2013, 19:24 • 2 min
Nórsko pripravuje zavedenie internetu v Arktíde

STAVANGER - Nórsko pripravuje projekt zavedenia internetu do jednej z mála oblastí, kde ešte nie je dostupný: Arktídy.

slovakia

left justify in out

Nórske vesmírne centrum v spolupráci s telekomunikačnou spoločnosťou Telenor v súčasnosti posudzujú uskutočniteľnosť nového satelitného systému, ktorý by pokryl severné oblasti mimo dosahu konvenčných geostacionárnych komunikačných družíc, informovala dnes agentúr AP. Riaditeľ vesmírneho centra Bo Andersen pre agentúru AP dnes povedal, že systém by mal byť funkčný začiatkom 20. rokov tohto storočia, ak získa potrebné financovanie z verejných i súkromných zdrojov. Odhadované náklady predstavujú dva až štyri milióny nórskych korún (250-500 miliónov eur).

Očakáva sa, že dopyt po vysokorýchlostnom internete v arktickej oblasti bude narastať z dôvodu rozširujúcich sa námorných ciest severným smerom, ktoré v súvislosti s topením sa ľadovcov čoraz viac využívajú ropné spoločnosti i rybárske lode. O zavedení podobného systému uvažuje aj Kanada.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies