Nobelovu cenu za ekonómiu získal Angus Deaton

NETKY.SK • 12 Október 2015, 14:26 • 2 min
Nobelovu cenu za ekonómiu získal Angus Deaton

ŠTOKHOLM - Britský ekonóm Angus Deaton získal tento rok Nobelovu cenu za ekonómiu za "analýzu spotreby, chudoby a bohatstva".

slovakia

left justify in out

Oznámila to dnes Švédska kráľovská akadémia. Podľa akadémie na vypracovanie návrhu hospodárskej politiky, ktorá podporí bohatstvo a povedie k zníženiu chudoby, je potrebné najskôr pochopiť individuálny spotrebiteľský výber. A Angus Deaton, ktorý sa narodil v škótskom Edinburgu a je profesorom ekonómie na Princetonskej univerzite v USA, svojou prácou zlepšil chápanie tohto procesu. Víťaz, ktorý má britské aj americké občianstvo, získal peňažnú odmenu 8 miliónov švédskych korún (863.157,21 eura).

 

Cena za ekonómiu nepatrí medzi "základné Nobelove ceny", ale od roku 1968 ju udeľuje švédska centrálna banka Sveriges Riksbank na pamiatku Alfreda Nobela.

(1 EUR = 9,2683 SEK)

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies