Nobelov inštitút nepripúšťa odobratie ceny Su Ťij v súvislosti s Rohingmi

NETKY.SK • 8 September 2017, 19:17 • 2 min
Nobelov inštitút nepripúšťa odobratie ceny Su Ťij v súvislosti s Rohingmi

KODAŇ - Organizácia, ktorá dohliada na udeľovanie Nobelových cien mieru, sa dnes vyjadrila, že nie je možné odobrať toto ocenenie mjanmarskej političke Aun Schan Su Ťij, kritizovanej v súvislosti s prenasledovaním rohinskej menšiny v jej krajine.

slovakia

left justify in out

Riaditeľ Nórskeho Nobelovho inštitútu Olav Njölstad v e-maile pre agentúru AP uviedol, že vôľa zakladateľa ceny Alfreda Nobela ani pravidlá Nobelovej nadácie neposkytujú takúto možnosť. "Žiadny z výborov udeľujúcich cenu v Štokholme a Osle nikdy neuvažoval o jej odobratí po tom, ako bola udelená," napísal.

 

Su Ťij ešte ako prenasledovaná opozičná politička získala v roku 1991 Nobelovu cenu mieru za svoj "nenásilný boj za demokraciu a ľudské práva", ktorým vzdorovala vtedajšiemu vojenskému vedeniu Mjanmarska. Po tom, ako jej strana v roku 2015 zvíťazila vo voľbách, sa stala hlavnou štátnou radkyňou, čo v Mjanmarsku zodpovedá funkcii predsedníčky vlády.

 

Internetovú petíciu za odobratie Nobelovej ceny mieru tejto držiteľke v súvislosti s prenasledovaním Rohingov v Mjanmarsku podporilo na stránke Change.org viac ako 386.000 ľudí. Príslušníci uvedenej moslimskej menšiny v posledných týždňoch masovo utekajú z prevažne budhistického Mjanmarska po vypuknutí násilností, ktoré vyvolal útok rohinských povstalcov na policajné stanice.

 

K výzvam adresovaným Su Ťij, aby zakročila v záujme ochrany Rohingov, sa vo štvrtok pridal i juhoafrický arcibiskup Desmond Tutu, ktorý je takisto držiteľom Nobelovej ceny mieru. Samotná mjanmarská líderka medzitým odsúdila "záplavu dezinformácií" o postavení a situácii rohinskej menšiny v Mjanmarsku, ktoré podľa nej šíria "teroristi".

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies