Nízke úrokové sadzby ušetrili krajinám eurozóny od roku 2008 takmer 1 bilión eur

NETKY.SK • 24 Júl 2017, 14:16 • 2 min
Nízke úrokové sadzby ušetrili krajinám eurozóny od roku 2008 takmer 1 bilión eur

FRANKFURT NAD MOHANOM - Nízke úrokové sadzby ušetrili krajinám eurozóny od roku 2008 takmer 1 bilión eur, vypočítala nemecká centrálna banka (Deutsche Bundesbank).

slovakia

left justify in out

Samotné Nemecko minulo o 240 miliárd eur menej. Bundesbank to uviedla vo svojej mesačnej správe, pričom pri výpočtoch vychádzala z priemerných úrokových sadzieb pred vypuknutím finančnej krízy. Nemecká centrálna banka však zároveň radí, aby sa štáty eurozóny pripravili na zdraženie pri financovaní dlhov.

 

Aktuálne priaznivé úrokové sadzby síce budú ešte nejaký čas úľavou pre verejné financie, ale napriek tomu by sa štáty mali podľa Bundesbank pripraviť na zvýšenie úrokov. Snahy štátov týkajúce sa konsolidácie rozpočtov sa totiž v podstate zastavili. "Avšak pre vysoké pomery dlhov k výkonu ekonomiky sú verejné financie naďalej zraniteľné."

 

Okrem problémového Grécka majú vysoký pomer dlhu k hrubému domácemu produktu (HDP) predovšetkým Taliansko (133 %), Portugalsko (130 %) a Belgicko (106 %). Dlh Španielska a Francúzska sa nachádza tesne pod 100 % HDP. Nemecký verejný dlh predstavuje 68 % HDP, čo je stále nad hranicou 60 % stanovenou maastrichtskými kritériami.

 

Z nízkych úrokových sadzieb mimoriadne profitovalo hlavne Taliansko. Bundesbank vyčíslila úspory Ríma od roku 2008 do roku 2016 na približne 10,5 % HDP. Podobne výrazný pozitívny vplyv mali nízke úroky na verejné financie Holandska, Francúzska a Belgicka. Úspory Nemecka boli so 7,5 % o niečo nižšie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies