Záhada či politika? Prečo karate nemôže byť stálou súčasťou olympijských hier?

NETKY.SK • 27 November 2020, 14:41 • 2 min
Záhada či politika? Prečo karate nemôže byť stálou súčasťou olympijských hier?

Až na japonských olympijských hrách, ktoré by sa mali uskutočniť v roku 2021 v Tokiu, sa predstavia aj karatisti.

slovakia

left justify in out

Napriek tomu, že džudo, ako ďalšie bojové umenie, ktoré vzniklo v krajine vychádzajúceho slnka, je súčasťou letných olympijských hier, pri karate to tak nie je. Bojové umenie, ktoré sa zrodilo v japonskej Okinawe, má totiž jeden zásadný byrokratický problém.

 

„Ako vo všetkom, asi aj v tomto zohráva trošku úlohu politika,“ vysvetlil tréner karate Ján Šály, ktorý pôsobí v Novej Bani a Tlmačoch. Upresnil, že za karate vystupujú rôzne odnože. „To karate je veľmi rôznorodé a momentálne je celosvetovo viacero škôl karate,“ vysvetlil milovník tohto bojového umenia.

 

 

A hoci na celom svete tieto školy združujú množstvo ľudí, problémom je práve nejednota celého hnutia. „Veľmi ťažko sa stáva to, že by sa dve školy združili a boli v jednej organizácii, tak, aby sa mohli konfrontovať trebárs aj s tými inými školami,“ dodal s tým, že to vzniklo aj na základe historických okolností.

 

Krajina gejší, samurajov či nindžov, ale aj karate, suma či džuda, bola totiž dlho rozdrobená na medzi sebou bojujúce oblasti. „Tie školy vznikali úplne samostatne niekde v nejakej oblasti, kde o tej škole konkrétne ani v širšom okolí ani nevedeli a tým pádom sa to vlastne ako keby držalo trošku v tajnosti,“ dodal Ján Šály s tým, že džudo je jednotné. Japonsko dokázal zjednotiť až šógun Tokugawa.

 

„Toto bude musieť dôjsť v posune v tom myslení tých jednotlivých svetových organizácií,“ dodal v relácii Slobodný šport s tým, že toto je jednoznačná úloha pre všetky školy karate, ak by chceli toto japonské bojové umenie zaradiť za disciplínu olympijských hier.

 

 

No, paradoxne, rozdiely medzi jednotlivými školami, sú malé. „Môžem povedať, že je len na škodu veci, že sa nejako celosvetovo nenájde sila, ktorá by dokázala vyjednávať o zlúčení celosvetovo do jednej organizácie,“ dodal s tým, že každý by mohol zostať pri tréningu vlastnej školy.

 

Nazdáva sa, že iným spôsobom nebude môcť byť karate vnímané ako jeden celok, ako je to v iných športoch. „Niektoré tie školy používajú trošku iné ochranné pomôcky, kde je trošku iný spôsob hodnotenia, ale v princípe výkon ako taký, je rovnaký,“ vysvetlil Šály s tým, že rozdiely medzi školami sú aj tak minimálne a sú skôr otázkou tradície. Medzi najznámejšie školy karate patria Šotokan rjú, Gódžú rjú či Šito rjú.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michal redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies