Nízke teploty budú pokračovať: Padol absolútny teplotný rekord!

NETKY.SK • 8 Január 2017, 17:49 • 2 min
Nízke teploty budú pokračovať: Padol absolútny teplotný rekord!

BRATISLAVA – Meteorológovia dnes namerali v Dudinciach najnižšiu teplotu v histórii meraní od 50. rokov minulého storočia. Teplota poklesla na -29,8 stupňa Celzia a chladnejšie tam ešte nikdy nebolo.

slovakia

left justify in out

Teplotné rekordy pripadajúce na tento deň zaznamenali aj v Oravskej Lesnej (-35,2), Liesku (-29,9) a Poprade (-24,6). Pre TASR to uviedla meteorologička Slovenského hydrometeorologického ústavu Paulína Valová.

 

„Okrem Dudiniec sú to rekordy na dnešný deň, Dudince majú absolútny rekord,“ vysvetlila Valová pre TASR. Nízke teploty sú v týchto dňoch na Slovensku v dôsledku arktického vzduchu, ktorý dotiekol na naše územie, a taktiež snehovej pokrývky na väčšine územia.

 

 

 

Na Slovensku budú naďalej silné mrazy s teplotou až -27 stupňov

Na Slovensku budú aj v najbližších dňoch prevládať silné mrazy, vietor a vodiči by mali byť pripravení na možné záveje a snehové jazyky na cestách. Teploty môžu v niektorých okresoch klesnúť až na -27 stupňov Celzia. Vyplýva to z informácií na internetovej stránke Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ).

 

S výnimkou najjužnejších okresov v západnej časti Slovenska platí aj naďalej výstraha SHMÚ pred nízkymi teplotami, snehovými jazykmi a závejmi a s výnimkou západnej časti územia aj pred silným vetrom. Teplota môže podľa meteorológov poklesnúť až na -26stupňov Celzia.

 

img

 

Ráz počasia sa mierne zmení až v utorok (10.1.), vietor by sa mal utíšiť, naďalej však bude veľmi chladno. Teploty v tento deň môžu klesnúť až na -27 stupňov Celzia, a to dokonca aj v okresoch ako Levice, Krupina či Zlaté Moravce.

 

Pre okresy Liptovský Mikuláš, Martin a Čadca platí výstraha pred možnými povodňami.


V dôsledku nízkych teplôt ošetrili záchranári päť ľudí

V súvislosti s nízkymi teplotami záchranári ošetrili od sobotňajšieho (7.1.) večera do dnešného poludnia päť ľudí. Pre TASR to uviedol hovorca Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby (OSZZS) SR Boris Chmel.

 

„Tieto osoby boli podchladené,“ ozrejmil Chmel pre TASR. Pre nízke teploty a následné podchladenie museli v priebehu piatka (6.1.) a do sobotňajšieho poludnia pomôcť záchranári 12 ľuďom.

 

Nitrianska polícia dnes informovala, že na následky mrazu zomrel jeden človek bez domova. Jeho totožnosť zatiaľ nie je známa.

 

Podľa záchranárov je v týchto chladných dňoch veľkým rizikom požívanie alkoholu, nakoľko hrozí spadnutie a napríklad strata vedomia môže mať až fatálne následky.

 

Podľa meteorológov môžu teploty aj v najbližších dňoch klesať pod -20 stupňov Celzia, otepliť sa má vo štvrtok (12.1.).



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies