Nindžovia vás tu prenasledujú všade, ešte aj vo vlaku

NETKY.SK • 22 September 2020, 14:14 • 2 min
Nindžovia vás tu prenasledujú všade, ešte aj vo vlaku

Toto jedinečné mesto ukazuje príklad hrdosti na svoje dedičstvo, ale aj príklad pragmatického prístupu k turistickému ruchu.

slovakia

left justify in out

Japonci sú okrem svojej úspešnej snahy zachovať si svoje kultúrne dedičstvo známi aj tým, že niekdajšiu prítomnosť gejší, šógunov, samurajov či nindžov vedia náležite využiť v cestovnom ruchu.

 

 

Zlegalizoval ich

Krajina vychádzajúceho slnka mala dve špecifické mestá, kde sa svojho času usídlili nindžovia, ktorí boli najprv len nájomnými vrahmi, alebo plnili rôzne špeciálne poslania, napríklad špionáž. Až obávaný šógun (akýsi miestodržiteľ) Jošinobu Tokugawa ich zlegalizoval, keď si ich najal ako svoju osobnú stráž.

 

Iga-Ueno

Hlavným mestom Nindžov bolo mesto Iga-Ueno. A túto skutočnosť tu neberú na ľahkú váhu. Už keď sem cestujete miestnym vlakom, tak v linke vás sprevádzajú pokriky týchto maskovaných bojovníkov znejúce z rozhlasu. A na všade na stenách sú namaľovaní niekdajší nájomní vrahovia v overáloch rôznych farieb.

 

img

 

Sú všade

Pôvodne nájomných vrahov, o ktorých sa hovorilo, že oplývajú nadprirodzenými schopnosťami, nájdete skutočne na každom rohu. Už keď vystúpite na stanici, na peróne hliadkuje maketa bojovníka, budova stanice je označená ako mesto nindžov. Slávnu históriu cítiť aj v uliciach mesta.

 

 

Tvrdý tréning

Slávnymi bojovníkmi je to prirodzene najviac presiaknuté v múzeu nindžov, kde si dokonca môžete vyskúšať tvrdý tréning týchto bojovníkov, ale pre tých, ktorí sa chcú len pozerať, sú miesta na sedenie pripravené a sedí sa tam na zemi. V múzeu návštevník spozná rôzne tajné skrýše a triky, vďaka ktorým dosiahol efekt nadprirodzených schopností.

 

img

 

Jánošík

V Bacúchu je prameň, z ktorého pila aj Božena Němcová, v Sklených Tepliciach pri Banskej Štiavnici sa ukrýval budúci vodca Afganistanu, z Terchovej zase pochádzal legendárny zbojník Jánošík. Týmito skutočnosťami sa väčšinou aj slovenské miesta pýšia, no zďaleka nie do takej miery, ako je to v japonskej metropole nindžov.

 

Zachovali tradície

Iga-Ueno je príkladom miesta, kde síce nemusia byť hrdí nie vždy hrdinské činy samurajov, ale vnímajú to v kontexte doby, ktorá bola plná bojov. Až samotný Tokugawa dokázal zjednotiť mnohé japonské predtým proti sebe bojujúce kmene. A dnes je Japonsko príkladom toho, že modernosť spojená s technickou revolúciou sa môžu snúbiť aj so zachovaním tradícií. A že tradície sa propagujú úplne všade. Od suvenírov po architektúru.

 

 

Slávne fakty

V dobe, keď sa veľa hovorí o potrebe rozvíjať turistický ruch a pomôcť ním nielen ekonomike, ale aj občanom pookriať a oddýchnuť si, najmä v čase pandémie, vo vlastnej krajine, je načim pozrieť si príklad z krajiny vychádzajúceho slnka. Socha Jánošíka či koliby v Terchovej, to nie je jediný spôsob, ako pripomenúť, s čím je obec spätá. Vedeli ste napríklad, že zo Slovenska sú puky, s ktorými sa hrá aj v kanadsko-americkej NHL, alebo že z banskobystrickej medi sú veže stredovekého talianskeho mesta? Slávne fakty je načim sprítomňovať.

 

Warhol

Rovnako aj pri iných slovenských krásach, ktoré často nemyslia na to, ako by ešte mohli svoju minulosť lepšie predať. Pozitívnym príkladom sú Medzilaborce, kde je spätosť s Andym Warholom cítiť oveľa viac. Najdokonalejší príklad pre turizmus je však v mestečku Iga-Ueno, kde na vás ninža striehne takmer na každom kroku.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michal redaktor

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona