Žralokovi žil v papuli nový živočíšny druh

NETKY.SK • 30 Október 2019, 14:02 • 2 min
Žralokovi žil v papuli nový živočíšny druh

Malé kôrovce podradu Gammaridea dokážu prežívať v ťažkých podmienkach vysokých hôr či hlbokých morí. Vedec Ko Tomikawa bol ale prekvapený, keď nový druh týchto kôrovcov našiel v papuli žraloka obrovského.

slovakia

left justify in out

Nový druh podradu Gammaridea dostal názov Podocerus Jinbo po mieste, na ktorom bol objavený. Žralok obrovský je totiž v japončine nazývaný džinbe zame.

 

"Toto stvorenie, ktoré dosahuje dĺžku troch až piatich centimetrov, je úžasné, pretože dokáže žiť v toľkých rôznych prostrediach. Nečakal by som ale, že nejaké nájdem aj v žraločej papuli," uviedol Tomikawa pre agentúru AFP, ktorá o objave informovala.

 

Nový druh je menší, dosahuje veľkosťou len 0,5 centimetra a na nohách je vybavený chĺpkami, na ktorých sa zachytáva potrava. Nezvyčajné prostredie druhu svedčí.

 

 

"Žraločia tlama je vhodné prostredie, pretože poskytuje prísun čerstvej vody, ktorá je nevyhnutná pre dýchanie, a zároveň ústami žraloka prúdi potrava," uviedol japonský vedec.

 

"A papuľa taktiež poskytuje bezpečný úkryt pred predátormi," dodal. Nový druh Tomikawa objavil po tom, čo ho povolalo na konzultácie akvárium v ​​Okinawe, ktorého zamestnanci zistili, že ich žralokovi sídlia v papuli neznáme malé tvory. Tomikawa ich v okinawskom exemplári objavil okolo tisícky.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies