Tvrdé slová chorvátskeho prezidenta voči NATO!

NETKY.SK • 28 Január 2022, 18:01 • 2 min
Tvrdé slová chorvátskeho prezidenta voči NATO!

Záhreb - Zoran Milanovič okrem iného pripustil, že ak dôjde k eskalácii konfliktu medzi Ruskom a Ukrajinou, vláda v Záhrebe stiahne z regiónu všetkých chorvátskych vojakov.

slovakia

left justify in out

Prezident Milanovič v utorok povedal, že Ukrajina nepatrí do NATO a je jednou z najskorumpovanejších krajín sveta. Podľa jeho slov Viktora Janukovyča zvrhol z postu ukrajinského prezidenta v roku 2014 vojenský prevrat a kríza na ukrajinsko-ruských hraniciach je dôsledkom domácej politiky USA. Ukrajina proti Milanovičovým vyhláseniam ostro protestovala.

 

img

Volodymyr Zelenskyj a generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg

 

Slová hlavy štátu kritizovali aj ministri chorvátskej vládyPremiér Andrej Plenkovič označil Milanovičove výroky za škandalózne a uviedol, že ničia povesť a autoritu štátu. Odporujú tiež zahraničnopolitickým postojom vlády Chorvátskej republiky a vyvolávajú veľké sklamanie partnerov - Spojených štátov, členov NATO, členských štátov EÚ i susedov Chorvátska, uviedol Plenkovič.

 

Prečítajte si tiež: ROZHOVOR: Bezpečnostný odborník Andor Šándor o situácii na Ukrajine a zmluve SR s USA

 

Minister zahraničných vecí Gordan Grlič-Radman vo štvrtok informoval, že pre vyhlásenia prezidenta Milanoviča o Ukrajine musel zavolať takmer každému zo svojich kolegov a ospravedlniť sa. Bol aj v kontakte s chorvátskymi veľvyslancami, ktorí potrebovali vedieť, ako vzniknutú situáciu komentovať v zahraničí.

 

img

Gordan Grlič-Radman a Sergej Lavrov (vpravo)

 

Šéf chorvátskej diplomacie dodal, že na Ukrajine údajne existuje iniciatíva na vyhlásenie Milanoviča za personu non grata. „Myslím si, že chorvátsky štát si nezaslúži takéto správanie," povedal minister podľa agentúry HINA. Konštatoval, že prezidentove výroky spôsobili "veľké škody na reputácii" Chorvátska vo svete.

 

Možno vás zaujme: Prídu na Slovensko vojaci NATO?

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies