Nikdy nebudem chodiť po kolenačky za budúcim ministrom obrany

NETKY.SK • 11 August 2010, 11:55 • 2 min
Nikdy nebudem chodiť po kolenačky za budúcim ministrom obrany

Nikdy nebudem chodiť po kolenačky za budúcim ministrom obrany

slovakia

left justify in out

Minister obrany SR Ľubomír Galko (SaS) považuje kauzu vymenovania riaditeľa Vojenskej spravodajskej služby (VSS) Milana Hudeca za absolútne absurdnú. Odmieta akúkoľvek korupciu a zdôrazňuje, že on nebude nikdy po kolenačky chodiť za svojím nasledovníkom a prosiť ho, aby na neho nič nezverejňoval. Uviedol to na dnešnej tlačovej konferencii.
      "Z mojej strany žiadna snaha o komunikáciu smerom k predstaviteľom strany Smer-SD nebola. Ja nemám s nimi o čom diskutovať," vyjadril sa dnes Galko s tým, že on nikdy nebude chodiť po kolenačky za budúcim ministrom obrany, aby na neho nezverejňoval nič, čo sa dialo za jeho ministrovania. "Ja myslím, že som sa vyjadril dosť jasne a nebola to jediná komunikácia," reagoval na novinársku otázku, či sa s ním predstavitelia najsilnejšej opozičnej strany pokúsili stretnúť a komunikovať.
      Ako ďalej uviedol, za ten krátky čas, čo je v politike, považuje Roberta Fica (Smer-SD) za to najhoršie exemplárne zlo v politike. "Predstavuje pre mňa to najodpornejšie, čo vôbec v politike môže byť, tým, ako sa správa. A môže sa tak správať jedine z toho dôvodu, že chce odstaviť človeka, ktorý sem došiel preto, aby tu zastavil jeden obrovský špinavý biznis," zdôraznil Galko.
      "Aká korupcia? Veď ja si to ani neviem predstaviť," uviedol minister obrany na margo informácií, ktoré v utorok (10.8.) zverejnil Fico. Minister Galko, ako aj Milan Hudec, sa totiž podľa expremiérových slov po tom, ako zistili, že pri menovaní urobili chybu, snažili situáciu riešiť spôsobom, ktorý nesie znaky korupčného správania. "Minimálne jednému z odvolaných funkcionárov VSS bolo ponúknuté, aby sa všetko ututlalo, že dostane funkciu s vyšším príplatkom za výkon služby a dostane prepožičanie vyššej vojenskej hodnosti plukovník. Ponúkali mu viacero alternatív v snahe presvedčiť ho, aby mlčal," naznačil v utorok Fico, ktorý zároveň zdôraznil, že podľa jeho zistení existuje závažné podozrenie zo zneužitia právomoci verejného činiteľa zo strany ministra Galka.
      "Tu komisia nejakým spôsobom musí zistiť, či prišlo k úniku utajovaných informácií zo strany spravodajských služieb. Aj keď vlastne neviem, čo bude teraz tá komisia zisťovať, keď Robert Fico na niekoľkých tlačovkách odprezentoval najcitlivejšie utajované informácie. On včera odprezentoval v televízii niečo, čo sa dá získať trestnou činnosťou, niečo, čo sa dá vybrať len z bezpečnostného spisu preverovanej osoby. Kto mu to dal? To je ukradnutý dokument," reagoval dnes na Fica Galko a označil to za absolútnu nehoráznosť. Poznamenal, že nevie, čo si má o tom myslieť. "Má ďalšie informácie vytiahnuté z tohto spisu. Alebo tam nejaké strčil?...Alebo čo sa vlastne udialo?" spýtal sa a dodal, že toto sú otázky, ktoré si treba položiť.
      Vojenské spravodajstvo minister Galko podľa vlastných slov "dostáva pod kontrolu". "Včera (10.8.) som vymenoval nového riaditeľa Vojenského obranného spravodajstva s tým, že to jeho vymenovanie nadobudne platnosť až o niekoľko dní," priblížil, že sa to udialo opatrne, aby bolo všetko podľa predpisov. "Nie je to tak, že by tie spravodajstvá boli v takom stave, že by všetci ľudia tam boli zlí," zdôraznil. Pripustil však, že existuje podozrenie, že nie všetci členovia vojenských spravodajských služieb vykonávajú základnú funkciu, ktorú majú. "Mám podozrenia, že niektorí členovia útočia na ministra a rezort obrany s cieľom, aby sa zabránilo zverejňovaniu toho, čo sa tu dialo počas minulej vládnej garnitúry," dodal.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies