Niektoré potraviny sa nemôžu jesť surové: Na tieto si dajte pozor, mohli by vás aj zabiť!

NETKY.SK • 7 Júl 2018, 09:00 • 2 min
Niektoré potraviny sa nemôžu jesť surové: Na tieto si dajte pozor, mohli by vás aj zabiť!

BRATISLAVA - Raw čiže surová strava je dnes veľmi populárna. Je založená na konzumácii tepelne neupravovaných potravín. Základom je presvedčenie, že všetko živé v potravinách sa pri zahriatí nad štyridsaťpäť stupňov Celzia zničí, a zníži sa tak výživová hodnota. Niektoré potraviny sú za surova najzdravšie, iné ale dokážu privodiť črevné ťažkosti a niektoré i smrť. Ktoré by ste surové nemali nikdy jesť?

slovakia

left justify in out

Zemiaky sú zdravé, ale len varené. Surové obsahujú veľa škrobov, ktoré môžu spôsobiť nadúvanie a ďalšie črevné problémy. Ešte horšie sú zemiaky surové a zelenkasté, v tých sa totiž tvorí solanín, čo je toxín, ktorý je pre človeka nebezpečný.

 

Že poznáte športovcov, ktorí si zo surových vajíčok robia koktaily kvôli svalom? Je to ale celkom veľký risk, pretože sa vystavujú riziku nákazy salmonelou, ktorá môže napadnúť jedno z 30-tisíc vajec. Zdá sa to ako malá pravdepodobnosť, ale nikdy neviete, či si "čierneho Petra" nevytiahnete práve vy. Pozor, salmonelóza je v žĺtku, takže opatrní buďte aj v prípade vareného tekutého žĺtka.

 

Mlieko, ktoré nebolo pasterizované, môže obsahovať baktérie E.coli a salmonelózu. Ak si často nakupujete mlieko od farmára z mliečneho automatu, radšej si ho vždy prevarte. Je síce pravda, že toto mlieko je kontrolované, ale nikdy neviete. Mohli by ste skončiť v nemocnici s veľkými bolesťami brucha, zvracaním či hnačkami.

 

Fazuľa je síce zdravá a plná proteínov a vitamínov, ale za surova sa môžu stať doslova zabijakom. Obsahujú totiž toxín fytohemaglutin, ktorý spôsobuje črevné problémy podobné otrave. Najviac tohto toxínu je v červených fazuliach. A pozor, stačí zjesť len päť surových fazuliek a bude vám zle.

 

Horké mandle (len tie horké, nie slané alebo sladké) obsahujú amygdalín, látku, ktorá spôsobuje ich horkosť. Akonáhle ich zjete veľa, začne sa v tele rozkladať a vznikať kyanovodík. Podľa odborníkov stačí desať mandlí a je zle, smrtiaca dávka je potom viac ako päťdesiat horkých mandlí. Našťastie sú tak horké, že už po jednej vás prejde chuť na ne.

 

Baklažán podobne ako zemiaky solanín, ktorý nerobí dobre vášmu tráveniu. Aj keď by ste museli baklažánu zjesť naozaj veľa, aby sa problémy prejavili, lepšie je baklažán pred konzumáciou radšej vždy tepelne upraviť. Najviac toxické sú mladé baklažány.

 

Z rebarbory ​​je síce vynikajúci koláč, ale surovú by ste ju nikdy jesť nemali. Jej listy obsahujú veľké množstvo kyseliny šťaveľovej, ktorá môže poškodiť obličky a v zriedkavých prípadoch spôsobiť aj smrť.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies