Peter Pčolinský: Mikulec musí odstúpiť! Chce odobrať volebné právo nezaočkovaným

NETKY.SK • 4 August 2021, 06:05 • 2 min
Peter Pčolinský: Mikulec musí odstúpiť! Chce odobrať volebné právo nezaočkovaným

BRATISLAVA – Kritik šéfa rezortu vnútra z radov koaličných partnerov Peter Pčolinský žiada hlavu Romana Mikulca.

slovakia

left justify in out

Poslanec za hnutie Sme rodina Peter Pčolinský vyzval ministra vnútra Romana Mikulca, aby sa vzdal svojej funkcie. Informoval o tom na sociálnej sieti Facebook. Dôvodom je predložený návrh zákona, ktorý upravuje volebné pravidlá. "Mikulec musí odstúpiť!," napísal v príspevku na Facebooku. 

 

Návrh je protiústavný

„Dobre si prečítajte tento odsek, ktorý podľa môjho názoru umožňuje vylúčiť z volieb všetkých, ktorí nie sú zaočkovaní,“ uviedol Pčolinský. 

 

img

 

Na obmedzenie volebného práva ľudí, ktorí sa nachádzajú v domácej karanténe, reagoval aj ústavný právnik a bývalý politik Peter Kresák.

 

Ten zmeny označil za protiústavné rezort vnútra vyzval, aby hľadal menej invazívne riešenia. Ministerstvu tiež vytkol, že sa nesnaží nájsť možnosti, ako umožniť osobám v povinnej izolácii odvoliť

 

„Takže ukazuje sa, že novela volebného zákona, ktorú kritizujem, je zrejme aj protiústavná!“ pokračoval v ďalšom statuse Pčolinský. Zároveň sa ohradil voči vyjadreniam ministerstva, že šíri dezinformácie. 

 

„Ja tvrdím, že ten, kto šíri klamstvá, je Mikulec. Napríklad keď mesiace tvrdil, že on o ničom nevie, nemá možnosti zasahovať do vyšetrovania, ani nemá informácie o zásahoch. Dnes už vieme, že je to klamstvo a minister Mikulec priamo zasahuje a dáva pokyny,“ doplnil poslanec Sme rodina. 

 

 

Rezort chce chrániť verejné zdravie

Ministerstvo vnútra v stanovisku na Pčolinského slová kritiku odmieta. Tvrdí, že novelou zákona o podmienkach výkonu volebného práva pravidlá nemení pokiaľ ide o prekážky vo výkone volebného práva

 

Z prekážok ustanovených v paragrafe 4 zákona o podmienkach výkonu volebného práva, ktoré boli zavedené do právneho poriadku po politických a spoločenských zmenách v roku 1989, zostala už iba prekážka, ktorá má za cieľ ochranu verejného zdravia

 

Doplnilo, že vzhľadom na pandemickú situáciu v zákone absentoval administratívny postup vyznačenia tejto prekážky v zozname voličov.

 

„Tento postup je predmetom novely tzv. volebného zákona,“ vysvetlilo. Ministerstvo tiež avizovalo, že žiadnym spôsobom nechce meniť pravidlá, ktoré sú na Slovensku zaužívané viac ako 30 rokov.

 

„Mrzí nás, že koaličný poslanec preferuje možnosť štyroch červených výkričníkov miesto toho, aby si najprv sám preveril všetky skutočnosti a informoval sa o obsahu pripravovanej novely zákona tak, aby verejne nešíril dezinformácie s cieľom, ktorý je už viac ako očividný,“ odkázalo ministerstvo vnútra na adresu Pčolinského. 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies