Nickyho rodina dostala v Skopje cenu od detí

NETKY.SK • 23 Jún 2012, 13:10 • 2 min
Nickyho rodina dostala v Skopje cenu od detí

Nickyho rodina dostala v Skopje cenu od detí - Kultúra Medzinárodne oceňovaný film Nickyho rodina (2011) v réžii Mateja Mináča si odniesol cenu detskej poroty z macedónskeho Skopje. V rámci 3.

slovakia

left justify in out

img

Medzinárodne oceňovaný film Nickyho rodina (2011) v réžii Mateja Mináča si odniesol cenu detskej poroty z macedónskeho Skopje. V rámci 3. ročníka Medzinárodného filmového festivalu kreatívneho dokumentu Makedox, ktorý sa skončil v piatok, snímku zaradili do súťažnej kategórie diel s tematikou sveta detí. Premietali ju v Múzeu holokaustu a citlivo na ňu reagovali aj dospelí diváci. Americký fotograf Phil Lampron ju pre festivalový denník vyhodnotil ako najlepší film festivalu.

Symbolom podujatia je cibuľa - vyjadrenie mnohorakosti chutí, vrstiev i podôb. Preto mali ceny v názve túto zeleninu, pričom Nickyho rodina získala Cibuľové semienko. Cenu za tvorcov prebral v historickom Kursumli An veľvyslanec SR v Macedónsku Róbert Kirnág. Režisér Mináč reagoval slovami: "Medzi všetkými oceneniami, ktoré sme doposiaľ získali, si toto ceníme najviac, pretože vychádza zo sŕdc mladých ľudí. Je fascinujúce, že deti v Macedónsku oslovil príbeh mladého Brita, ktorý zachraňoval československé deti.“

Makedox od 15. do 22. júna ponúkol divákom 96 dokumentárnych filmov v šiestich kategóriách. Posudzovalo ich päť porôt. Nickyho rodina, ktorá už dovedna získala 24 cien, bola jediným zástupcom slovenskej a českej kinematografie.

Nickyho rodina je príbehom Nicholasa Wintona, ktorý v roku 1939 zorganizoval misiu, vďaka ktorej odviezli vlaky z Prahy 669 prevažne židovských detí do Veľkej Británie, kde ich vychovali adoptívni rodičia. Väčšina ich rodičov zahynula v nacistických koncentračných táboroch. Napriek veľkému humánnemu skutku sa Winton o tejto udalosti nezmienil ani vlastnej manželke. Tá však v roku 1988 našla na povale ich domu materiály dokumentujúce túto udalosť a následne kontaktovala historičku, ktorá zorganizovala stretnutie dovtedy anonymného záchrancu s niektorými zachránenými deťmi. O dojímavom príbehu sa neskôr dopočul slovenský režisér Matej Mináč, ktorý Wintonov čin priblížil v snímke Všichni moji blízcí (1999) a v dokumentárnom filme Nicholas G. Winton - Sila ľudskosti (2002), ktorý ocenili prestížnou cenou Emmy. V Nickyho rodine sa viac zameral na jednotlivé osudy zachránených detí z Československa. Zo zoznamu 669 detí je v súčasnosti známych vyše 260, asi 400 teda stále chýba. Postupne sa však hlásia ďalší zachránení.

Zdroj:SITA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies