Policajný prezident Hamran: "Uzavrieť hranicu s Maďarskom je nemožné, nemáme na to personál"

NETKY.SK • 13 September 2023, 15:06 • 2 min
Policajný prezident Hamran: "Uzavrieť hranicu s Maďarskom je nemožné, nemáme na to personál"

BRATISLAVA - Slovensko-maďarskú hranicu nemožno hermeticky uzavrieť, polícia na to nemá personál ani technické zabezpečenie. Prinieslo by to aj vysoké náklady. V reakcii na politické vyjadrenia to v stredu vyhlásil policajný prezident Štefan Hamran. Spolu so štátnym tajomníkom Ministerstva vnútra SR Martinom Královičom odsúdili zneužívanie témy nelegálnej migrácie v predvolebnej kampani. Apeloval na potrebu zrušiť povinné potvrdenia pre cudzincov.

slovakia

left justify in out

"Hraničné kontroly nenavrhujeme preto, lebo nedávajú zmysel a technicky to nemáme zabezpečené dlhodobo a nemáme na to personálny stav," uviedol Hamran. Na stráženie 517-kilometrovej zelenej hranice každých 50 metrov a hraničných priechodov s Maďarskom by podľa šéfa polície bolo potrebných 113.795 policajtov.

 

Podľa šéfa polície sa potvrdzuje, že nelegálni migranti prichádzajú na Slovensku pre potvrdenie o zotrvaní na území Slovenska. "Jedna tretina nelegálnej migrácie sa odkláňa smerom na Slovensko len pre to nešťastné tlačivo," upozornil. Mrzí ho, že v parlamente sa nenašla vôľa na zrušenie tejto povinnosti.

 

Migrantom nemôže podľa Hamrana polícia ani odoprieť vstup, keďže idú cez zelenú hranicu. Za nezákonné a nezrealizovateľné považuje aj zaisťovanie migrantov. Tento rok by ich museli zaistiť 30.000, pričom kapacity na útvaroch predstavujú necelých 500 miest. Na zlepšenie situácie s migrantmi treba podľa neho zabezpečiť lepšiu ochranu vonkajšej hranice Schengenu.

Viceprezident Policajného zboru Damián Imre podotkol, že polícia sa snaží vytvoriť pocit bezpečia u občanov, politici však svojimi vyjadreniami tomu škodia. Potvrdil, že migranti dosiaľ nespáchali na Slovensku žiadny trestný čin ani priestupok. Ako dodal, medializované varovné výstrely použila polícia len voči prevádzačom.

 

Vedenie polície tiež odmietlo porovnávanie kontrol počas pandémie s tými, ktoré by chceli niektorí v súčasnosti. Poukázal na rozdiely pri kontrole skupiniek migrantov a občanov SR, ktorí spolupracovali. Pandemické kontroly si vyžadovali tiež menej policajtov. Nebolo potrebné strážiť ani všetky priechody.

 

K politickým vyjadreniam o kolapse v polícii vzhľadom na personálny podstav Hamran uviedol, že boli len dva roky, keď prišlo do zboru viac policajtov ako odišlo. Tento rok očakáva viac odchodov, keďže sa valorizujú policajné dôchodky. Zároveň ocenil schválené zníženie veku na vstup do polície na 18 rokov, v tejto vekovej skupiny podľa nich je záujem o prácu v polícii.

 

Zvýšenie príslušníkov Policajného zboru by policajný prezident uvítal. Znižovanie stavov sa schválilo v roku 2020, keď za to hlasovali aj dnešní kritici. Hamran zároveň dementoval, že policajti v prvej platovej triede zarábajú menej, ako je minimálna mzda.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Teraz / TASR Foto: TASR / Martin Baumann
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies