Vydierači hrozia Česku šírením eboly: Požadujú milión eur v bitcoinoch!

NETKY.SK • 27 Október 2014, 18:55 • 2 min
Vydierači hrozia Česku šírením eboly: Požadujú milión eur v bitcoinoch!

PRAHA - Výhražný list, ktorým sa zatiaľ neznámi páchatelia pokúšajú vydierať Českú republiku hrozbou rozšírenia vírusu eboly, prišiel z emailovej adresy ruského serveru yandex.com, jedného z najväčších poskytovateľov internetových služieb v Ruskej federácii.

slovakia

left justify in out

Informovala o tom spravodajská televízia ČT24 s odvolaním sa na bezpečnostného experta Jiřího Schmidta, ako aj rozhlasový okruh Českého rozhlasu Radiožurnál.
     

Podľa Schmidta je síce text výhražného listu bez diakritiky, je však napísaný kvalitnou češtinou. Osobne je preto presvedčený, že v celej záležitosti figurujú aj českí občania. Predpokladá, že v nejakej chorej hlave sa zrodila zlá myšlienka a rozhodnutie ju realizovať.
     

Policajné orgány budú podľa experta potrebovať pri pátraní po páchateľoch aj dávku šťastia, prípadne spoluprácu niektorého z páchateľov, ktorému by mohli povoliť nervy.
     

Ako vyplýva z listu, zaslaného medzičasom aj niektorým českým médiám a zverejneného na serveri tn.cz, vydierači žiadajú od ČR milión Kč v troch splátkach, a to vo virtuálnej mene bitcoin.
     

Viacerí epidemiológovia, vakcinológovia a iní odborníci, vrátane hlavného hygienika ČR Vladimíra Valentu sa však dnes vyjadrili, že rozšírenie eboly v ČR je vysoko nepravdepodobné. V zasiahnutých oblastiach by infekčný materiál zrejme mohli získať, striekačku s infikovanou tekutinou by mohli aj prepraviť v batožine do ČR, pri šírení by však smrteľná nákaza hrozila aj im, konštatoval predseda Českej vakcinologickej spoločnosti Roman Primula.

     

Polícia vyšetruje kauzu ako trestné činy vydierania a všeobecného ohrozenia, za čo páchateľom hrozí 12, respektíve osem rokov za mrežami.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies