Pompeo využije svoju návštevu v strednej Európe na tlak proti Huawei

NETKY.SK • 9 Február 2019, 08:49 • 2 min
Pompeo využije svoju návštevu v strednej Európe na tlak proti Huawei

WASHINGTON - O obavách v súvislosti s čoraz väčším zastúpením čínskeho telekomunikačného gigantu Huawei v Maďarsku bude hovoriť budúci týždeň americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo počas návštevy strednej Európy.

slovakia

left justify in out

Predstaviteľov tohto regiónu zároveň vyzve, aby výstrahy pred úzkou spoluprácou s Čínou nebrali na ľahkú váhu, píše agentúra DPA.

 

Pompeo navštívi Maďarsko, Slovensko a Poľsko a potom zavíta do Belgicka a Írska. Hlavnými témami jeho turné budú úloha Číny v strednej Európy a spolupráca v oblasti obrany. Bude tiež spoluhostiteľom summitu o mieri a bezpečnosti na Blízkom východe, ktorý sa má 13.-14. februára konať vo Varšave, spresnil v piatok novinárom oficiálny zdroj Bieleho domu.

 

"V Maďarsku sa minister sústredí predovšetkým na úlohu Číny v strednej Európe a vyjadrí obavy z čoraz väčšieho zastúpenia (koncernu) Huawei v Maďarsku," spresnil zdroj.

 

Pompeo ďalej vyzve najvyšších predstaviteľov štátov stredoeurópskej oblasti, aby "si všímali varovania" prichádzajúce z ázijských tichomorských krajín, ktoré sa v dôsledku príliš úzkej spolupráce s Čínou dostali do ťažkostí.

 

Spojené štáty už dlhší čas vyjadrujú obavy z toho, že technológiu Huawei využíva čínska vláda na odpočúvanie telefónov a iných komunikačných prostriedkov.

 

Napätie ohľadne spoločnosti Huawei sa vyostrilo po tom, čo vlani v decembri zadržali v Kanade na základe amerického zatykača z podvodov obvinenú finančnú riaditeľku tohto koncernu Meng Wan-čou.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Štefunková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies