Strašné zistenie: V KĽDR je 323 miest, kde popravujú ľudí bez súdneho procesu!

NETKY.SK • 11 Jún 2019, 06:49 • 2 min
Strašné zistenie: V KĽDR je 323 miest, kde popravujú ľudí bez súdneho procesu!

SOUL - Juhokórejská ľudskoprávna organizácia Transitional Justice Working Group (TJWG) prišla s veľmi znepokojivou správou, KĽDR podľa jej zistení disponuje viac ako troma stovkami miest, kde verejne zabíjajú ľudí bez riadneho súdneho procesu.

slovakia

left justify in out

Ako uviedla organizácia, podľa týchto zistení je evidentné, že krajina aj po tom, čo na jej čelo zasadol Kim Čong-un, neprestala s praktizovaním agresívneho trestu smrti, ktorého cieľom je zastrašovať občanov.

 

img

 

TJWG informovala, že ku svojim zisteniam dospela za pomoci 610 svedkov. Ide o ľudí, ktorým sa z krajiny podarilo ujsť a práve oni pomohli pomocou satelitných záberov organizácii identifikovať konkrétne miesta, kde sa tieto popravy uskutočňujú.

 

To, kde presne sa popraviská nachádzajú ostáva utajené, nakoľko sa TJWG obáva, že by zo strany KĽDR mohlo dôjsť k manipulácii. Upresnili však, že 267 miest lokalizovali v dvoch severovýchodných provinciách neďaleko hranice s Čínou - v oblasti, odkiaľ pochádza najviac prebehlíkov, ktorí sa na správe podieľali.

 

Podľa svedectiev jednotlivých ľudí tieto popravy prebiehajú neďaleko riek, na poliach a kopcoch, ako aj na trhoviskách či dokonca v školských areáloch. Príslušníci čaty zároveň vraj príbuzných obetí nútia, aby sa na smrť svojich blízkych pozerali. K popravám dochádza po veľmi stručnom „súdnom konaní“, ktoré je de facto len akýmsi oznámením obvinení bez prítomnosti právneho zástupcu obvineného. Následne sa pristupuje k vykonaniu popravy zastrelením, pričom telá odsúdených sa pozostalým neodovzdávajú, agenti ich nechávajú v horských oblastiach, pochované v neoznačenom hrobe alebo ich hodia do rokliny.

 

img

 

Agentúra AP uviedla, že sa jej nepodarilo jednoznačne overiť tieto tvrdenia. TJWG rovnako uznala, že jej zistenia neboli konkrétne, pretože jej príslušníci sa do krajiny nedostali, aby situácii potvrdili. Ide teda „len“ o svedectvá 610 svedkov.

 

KĽDR na túto správu bezprostredne nereagovala, ale kritiku medzinárodného spoločenstva za porušovanie ľudských práv v krajine pravidelne odmieta.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies