Nezabudnuteľný Wimbledon - 10 čarovných momentov tohto ročníka, ktoré vám možno ušli...

NETKY.SK • 18 Júl 2023, 08:50 • 2 min
Nezabudnuteľný Wimbledon - 10 čarovných momentov tohto ročníka, ktoré vám možno ušli...

Najstarší a najváženejší zo všetkých tenisových turnajov v All England Law Tennis and Croquet Clube si stále udržiava povesť decentnej akcie, evokujúcej eleganciu, poriadok, možno až prísnosť.

slovakia

left justify in out

Pohľady do kráľovskej lóže, predpísané biele oblečenie, tradičné jahody so šľahačkou, ktoré nesmú chýbať, vznešené dámske róby a celebrity v hľadisku – to všetko sa so železnou pravidelnosťou opakuje rok čo rok, aby tradícia nebola prerušená.

No píše sa rok 2023 a aj na takom serióznom podujatí, akým je Wimbledon to občas zaiskrí veselými, autentickými aj bláznivými momentami, ktoré milým spôsobom narúšajú chod ostro sledovaného turnaja, prinášajú spontánne úsmevy, zábavu, prekvapenia...


Poďme si zaspomínať na pár čarovných momentov, ktoré sa spolu s víťazmi navždy zapíšu do histórie slávneho 140-ročného turnaja.

1. Roger Federer s dvomi členskými kartami
Čo by bol Wimbledon bez jeho 8-násobného víťaza Rogera Federera? Po tom, čo minulý rok definitívne ukončil tenisovú kariéru sa legenda tento rok usadila priamo do kráľovskej lóže a spolu s manželkou Mirkou sledoval Roger dramatické zápasy po boku princeznej z Walesu Kate Midleton. Jednému z najväčších mien sa dostalo pred zápasom Andyho Murraya proti Ryanovi Penistonovi búrlivých ovácií. Uvoľnený a oddýchnutý Roger si nezabudol aj zažartovať a na svojom IG účte sa odfotil s dvomi členskými kartami Wimbledonu v ruke. To na margo spomienky, keď ho minulý rok jeden z horlivých ochrankárov nechcel vpustiť do tenisových priestorov po tom, čo si svoju kartu zabudol... Nuž, predpisy sú predpisy a platia aj pre Federera!

2. Kate Midleton ako jedna z hlavných hviezd
Princezná z Walesu je známa milovníčka tenisu a tento rok sme ju mohli vidieť na tribúnach naozaj často, ako pozorne sleduje každú loptičku. Okrem toho, že si vždy usmievavá a pohotovo reagujúca princezná získala ďalšie sympatie svojím zápalom pre hru (na sociálnych sieťach putovalo virálne video, ako takmer nedýchala a uprene sledovala pohyb loptičky z jednej strany na druhú), očarila ako vždy aj svojimi róbami. Tentokrát jej to vyšlo s viacerými vydarenými kreáciami v rôznych zelených odtieňoch. Na svoje prvé vystúpenie si Kate obliekla elegantné mätové sako s bielou plysovanou sukňou, očarila aj na ženskom finále, kde zaujala svojimi limetkovými šifónovými midi šatmi, takmer dokonale zladenými s ikonickými loptičkami Dunlop.

3. Ons Jabeur nevyhrala, no má selfie s Beckhamom!
Tunisanka Ons Jabuer si svojou húževnatosťou získava stále viac sympatií tenisových fanúšikov. Po tom, čo jej víťazstvo minulý rok vzala Elena Rybakina, tento rok ju o najcennejšiu trofej obrala Češka Markéta Vondroušová. No Ons si nezúfa a sľúbila divákom, že raz sa to určite podarí a svojho sna sa nevzdáva. Jeden sen sa jej však v tomto ročníku splnil. Známa milovníčka futbalu, ktorá na margo jedného zo svojich zápasov poznamenala, že mala podobnú prácu nôh ako Ronaldo, ulovila pre seba fotku s futbalovou legendou Davidom Beckhamom – už pravidelným návštevníkom wimbledonových zápasov. „Som tak šťastná, že mi manžel dovolil priblížiť sa k nemu a odfotiť!“, zavtipkovala Ons na margo stretnutia s futbalistom.
 

4. Elina Svitolina miluje Harryho Stylesa
To, že je len obyčajným človekom so svojimi záujmami a idolmi ukázala svetu aj ďalšia bojovníčka na pohľadanie Elina Svitolina z Ukrajiny, ktorá sa po pôrode (minulý rok priviedla na svet dieťatko, ktoré má so známym francúzskym tenistom Gaelom Monfilsom) vracia na kurty v mimoriadnej forme a dostala sa až do semifinále. O tom, že to možno nečakala ani ona sama, svedčí aj zábavný moment, kedy Elina na sociálnej sieti ponúkala svoj voľný lístok na koncert Harryho Stylesa vo Viedni. Ten sa totiž konal v čase, keď mala Elina ešte stále povinnosti na kurtoch All England Clubu. Harry túto situáciu zaregistroval a pozval ju na niektorý z ostávajúcich štyroch koncertov svojho turné.

5. Venuša s famóznym ružovým účesom
Dáma s priezviskom Williams, ktorá tento raz spôsobila rozruch na kurtoch, nebola Selena, ale jej staršia sestra Venus. 43-ročná žijúca tenisová legenda a 5-násobná víťazka Wimbledonu sa po zranení v marci tohto roku opäť objavila na profi scéne. A hoci ju rozbehnutá Elina Svitolina nepustila ani cez prvé kolo, Venus zažiarila minimálne svojimi ružovými vlasmi, pripomínajúcimi niečo medzi cukrovou vatou a účesom Barbie. A pristalo jej to! „V živote sa vyhráva aj prehráva. Keď prehráte, nemôžete plakať, treba vstať, zobrať si ponaučenie a ísť silnejší ďalej,“ okomentovala sympatická Venus svoj tohtoročný Wimbledon.

6. Princ a princezná opäť bavili
Highlightom aj tohto ročníka Wimbledonu sa opäť stali princ George a princezná Charlotte, ktorí svojou spontánnosťou a detskou úprimnosťou divákov bavili aj nadchýnali. Ich detské tváre nedokážu hrať žiadne emócie, a tak sme videli skutočnú radosť, nadšenie, fandenie, ale aj nudu, ak na to prišlo. 8-ročná Charlotte v modrých kvetovaných šatách a 10-ročný George v tmavomodrom obleku a pruhovanej viazanke boli aj pri tom, keď Carlos Alcaraz v nedeľu získal svoj prvý wimbledonský titul...
 

7. Senzační Andrejeva a Eubanks
Má iba 16 rokov, no už žiari na tenisových kurtoch ako kométa. Živelná a energická ruská tínedžerka Mirra Andrejeva publikum posledných pár mesiacov baví aj nadchýna. Je sympatická pre svoju spontánnosť a prostorekosť (Andy Murray si určite pamätá, ako ho na Rolland Garros označila za veľkého fešáka), ale rešpekt si získava aj svojím talentom a na svoj vek neskutočnou hrou. Síce bola Madison Keysovou zastavená pred bránami štvrťfinále, no všetci jej predpovedajú veľkú budúcnosť. V mužskom pavúkovi sa asi najväčším prekvapením stal Chris Eubanks, ktorý ako 43. hráč vyradil hviezdneho Stefanosa Tsitsipasa a dostal sa do svojho prvého štvrťfinále.

 8. Novak upratovač
Novak Djokovič si napokon nesiahol na svoj sen dorovnať rekord Rogera Federera s ôsmimi wimbledonskými víťazstvami. No napriek tomu bude pre neho tento ročník ročníkom veľkých emócií, momentov aj skvelých zápasov. Jeho finále s Carlosom Alcarazom opisujú odborníci aj médiá ako jedno z najlepších a najvzrušujúcejších vôbec. Novak sa tesne po 5-setovej prehre neubránil slzám, keď na tribúnach zbadal, ako sa na neho neprestáva usmievať jeho syn Stefan. No zažil si tu aj úsmevné momenty, ako ten, keď sa podujal pomáhať wimbledonskému staffu a snažil sa uterákom sušiť kurt po daždi.

9. Neriadená strela Makréta
„Doteraz som na tráve hrala nerada. No budem musieť zmeniť názor!“ zavtipkovala si Markéta Vondroušová, tohtoročná prekvapivá ženská víťazka Wimbledonu. Česko má už tradične bohaté zastúpenie svojich hráčok na špičkových turnajoch, no senzačné je to, že Markéta sa stala prvou hráčkou od vzniku open éry v tenise, ktorá Wimbledon vyhrala ako nenasadená! Po Jane Novotnej a Petre Kvitovej táto symaptická potetovaná bojovníčka zopakovala famózny úspech českej tenisovej školy a dostala sa do prvej desiatky WTA. A tak sa prívlastok ľaváčky Vondroušovej prepisoval z „nenasadená“ na „nezastaviteľná“ Markéta.

10. Carlos pretrhol šnúru veľkej štvorky!
Výpočet nezabudnuteľných momentov Wimbledonu 2023 nemôžeme skončiť ničím iným, ako fenomenálnym Carlosom Alcarazom! Výnimočný mladík, o ktorom sa doteraz hovorilo ako o jednoznačnej budúcnosti tenisu po odchode Federera, Nadala a Djokovica to tentoraz aj potvrdil. Jeho súperi o ňom uznanlivo hovoria, že vo svojich dvadsiatich rokoch dokonca stvára väčšie veci, ako spomínaní páni v jeho veku. Carlos prepísal históriu aj tým, že prvýkrát od roku 2002 (!) nebude na wimbledonskej trofeji meno Federera, Djokovica, Nadala ani Murraya. To si bude história pamätať...



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Alexandra Elia
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies