Newyorčana obvinili z pomáhania Islamskému štátu

NETKY.SK • 17 September 2014, 08:14 • 2 min
Newyorčana obvinili z pomáhania Islamskému štátu

WASHINGTON - Američana žijúceho v New Yorku obvinili z poskytovania materiálnej podpory bojovníkom militantnej skupiny Islamský štát a z plánovania vrážd amerických vojakov.

slovakia

left justify in out

V utorok o tom informovali miestne úrady. Tridsaťročného Mufida Elfgeeha už dlhšie sledovali agenti Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI). Podľa nich sa ešte vlani pokúsil pomôcť trom ľuďom vycestovať do Sýrie, z nich dvaja však spolupracovali s FBI. "Elfgeeh plánoval zastreliť členov americkej armády, ktorí sa vrátili z Iraku," uvádza sa v obvinení. Američan si preto zaobstaral dve ručné strelné zbrane s tlmičmi ako aj potrebnú muníciu.

 

Sunnitskí povstalci z Islamského štátu obsadili rozsiahle územia na severe Iraku aj v Sýrii, kde následne vyhlásili islamský kalifát. Medzinárodné spoločenstvo ich považuje za globálnu hrozbu a niektoré arabské krajiny pod vedením USA formujú zoskupenie na ich zastavenie. Americký prezident Barack Obama v stredu oznámil rozšírenie leteckých útokov na pozície IS v Iraku a spustenie nových na území Sýrie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies