New York Times: Spojené štáty hľadajú vhodnú azylovú krajinu pre Kaddáfího

NETKY.SK • 18 Apríl 2011, 07:10 • 2 min
New York Times: Spojené štáty hľadajú vhodnú azylovú krajinu pre Kaddáfího

New York Times: Spojené štáty hľadajú vhodnú azylovú krajinu pre Kaddáfího

slovakia

left justify in out

img

Spojené štáty podľa denníka New York Times intenzívne hľadajú azylovú krajinu pre líbyjského vodcu Muammara Kaddáfího - bez ohľadu na to, že Kaddáfí Líbyu opustiť.
      Hľadanie vhodnej krajiny prebieha veľmi diskrétne a zameriava sa na Afriku, uviedol denník v sobotu vo svojom internetovom vydaní. Pátranie po vhodnom exile pre Kaddáfího sťažuje skutočnosť, že Kaddáfímu zrejme hrozia procesy na pôde Medzinárodného súdneho dvora (MSD) v Haagu, týkajúce sa bombového útoku na lietadlo spoločnosti Pan Am nad škótskym mestom Lockerbie z roku 1988, ako aj údajných zločinov v Líbyi.
      Východiskom by mohlo byť nájdenie prijímacej krajiny, ktorá sa nezaviazala uznať jurisdikciu najvyššieho súdu OSN, píše New York Times s odvolaním sa na troch vysokopostavených predstaviteľov americkej vlády.
      Týmto spôsobom by Kaddáfí mohol začať uvažovať o tom, aby opustil Líbyu. Takmer polovica afrických krajín nepodpisuje alebo neratifikuje právne záväzné rozhodnutia MSD. Platí to aj pre USA.
      "Naučili sme sa niekoľko lekcií z Iraku, jedna z najväčších je, že Líbyjčania musia byť sami zodpovední za zmenu režimu, a nie my," citoval denník jedného z vládnych predstaviteľov USA. "O čo sa pokúšame, je organizovať nejaké mierové východisko, keď sa ponúkne príležitosť," dodal.                  
      V Líbyi sa medzitým nepretržite bojuje o mesto Misuráta, približne 210 kilometrov východne od Tripolisu. Jednotky verné Kaddáfímu ostreľovali Misurátu aj v sobotu. "Kaddáfí sa pokúša obsadiť Misurátu čo najrýchlejšie, ešte predtým, ako NATO nasadí pozemné jednotky," povedal jeden z miestnych obyvateľov na zvukovom zázname, ktorý koluje na internete.

Zdroj: TASR/DPA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies