Nevyhadzujte peniaze do koša

NETKY.SK • 11 September 2017, 13:35 • 2 min
Nevyhadzujte peniaze do koša

BRATISLAVA - Veľa ľudí si dnes potraviny vôbec neváži aj napriek tomu, že si na ne musia zarobiť. Patríte medzi tých, ktorí potravinami plytvajú a vyhadzujú tak peniaze do koša? Spravte s tým koniec. Ušetrené peniaze môžete použiť oveľa efektívnejšie.

slovakia

left justify in out

Vedeli ste, že?:

- Až 45 % vypestovaného ovocia a zeleniny sa nikdy nezje? To je približne 37 triliónov jabĺk, 263 miliónov ton mäsa, teda celých 20 % z celkovej produkcie sa nezje a vyhodí. To sa vyrovná 75 miliónom kráv.

- V Európskej únii vyhodíme 29 miliónov ton mliečnych produktov ročne, čo predstavuje takmer 20% z celkovej produkcie.

 

Informácie poskytla Organizácia OSN pre výživu a poľnohospodárstvo. Také plytvanie je samozrejme z dlhodobého hľadiska neudržateľné. Je potrbné to zmeniť, vyskúšajte našich par rád.

 

obrazok

 

Plánujte

Váš nákup začína už keď ste doma. Pozrite si, čo vám zostáva a naplánujte si tak nákup aby ste suroviny využili pri ďalšom varení.

 

Napíšte si zoznam

Keď budete mať dopredu premyslené, čo s jedlom spravíte je väčšia šanca, že ho skutočne zjete.

 

Využite techniku

 

Ak sa vám nechce písať zoznam postačí vám napríklad fotografia obsahu chladničky na mobilnom telefónne. Rovnako môžete využiť aj množstvo aplikácií.

 

Nekupujte bezhlavo

V obchode sa snažte odolať zľavovým akciám. Cenovo výhodné ponuky nemusia byť až tak výhodne, keď sa vám jedlo zbytočne pokazí.

 

Nakupujte častejšie

Lepšie je nakupovať menšie množstvo jedla viackrát za týždeň, ako urobiť jeden veľký nákup na dva týždne dopredu. Také obrovské množstvo potravím sa nestihne zjesť včas.

 

Najedzte sa

Nikdy nechoďte nakupovať hladný. Inak vám hrozí, že nakúpite zbytočné potraviny.

 

Nakupujte od miestnych

Snažte sa kupovať sezónne produkty na trhu alebo od miestych poľnohospodárov, ktoré nemuseli na  váš stôl putovať cez pol sveta.

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona