Neuveriteľný obrat Chicaga: Handzuš a Hossa získali Stanley cup!

NETKY.SK • 25 Jún 2013, 13:10 • 2 min
Neuveriteľný obrat Chicaga: Handzuš a Hossa získali Stanley cup!

BOSTON - Hokejisti Chicaga Blackhawks získali piatykrát v histórii Stanleyho pohár. Z cennej trofeje sa druhýkrát v kariére teší Marián Hossa, premiérovo Michal Handzuš.

slovakia

left justify in out

Blackhawks o zisku Stanleyho pohára rozhodli pondelkovým víťazstvom 3:2 na ľade Bostonu, celú sériu vyhralo 4:2 na zápasy. Chicago ešte 76 sekúnd pred treťou sirénou prehrávalo 1:2, Bryan Bickell a Dave Bolland však v rozpätí ďalších necelých 18 sekúnd rozhodli o triumfe Blackhawks i o tom, že Stanleyho pohár sa v lete pozrie opäť do Trenčína a prvýkrát aj do Banskej Bystrice. Chicago získalo druhý Stanleyho pohár za 36 mesiacov. Pred rokom 2010 na hokejovú trofej čakalo dlhých 48 rokov. 

Bollandov gól bol najneskorším v riadnom hracom čase v histórii, ktorý pre tím zabezpečil zisk Stanleyho pohára. Prišiel 58,3 sekundy pred koncom súboja. Chicago aj v roku 2010 oslavovalo po víťazstve na ľade súpera, vtedy vo Philadelphii. Oporou Blackhawks bol opäť brankár Corey Crawford, ktorý mal 23 úspešných zákrokov. Jeho náprotivok Tuukka Rask ukončil súboj s 28 zásahmi. V šiestom finále odohral Marián Hossa 17:19 min bez streleckého pokusu, Michal Handzuš bol na ľade 15:05 min, dal jeden bodyček a mal 38 % úspešnosť na vhadzovaniach. Smutný z ľadu odchádzal Zdeno Chára. Kapitán Bruins bol opäť najvyťaženejším hráčom svojho tímu (25:29 min), ale k víťazstvu ho nepotiahol. Na jeho konto pribudol aj mínusový bod a jedna strela. S piatimi bodyčekmi bol v tomto smere spoločne s Kellym a Rozsívalom najaktívnejším mužom duelu. 

Hokejisti Bostonu začali šieste finále veľkým tlakom, v prvých minútach sa Chicago nevedelo dostať zo svojej polovice. Napriek veľkej prevahe bol po prvej tretine pomer striel 12:6. Domáci z tlaku vyťažili len jeden gól, v 8. minúte sa presadil Chris Kelly. Po vyhranom vhadzovaní po kombinácii predviedol finálnu prihrávku Seguin, ktorý našiel Kellyho a ten nedal z prvej šancu Crawfordovi. Domáci sa vytvorili aj ďalšie šance, po zmene skóre volala aj tutovka Hortona, ktorý ani na dvakrát neprekonal brankára. Krátko po góle sa zranil Jaromír Jágr a musel zamieriť na ošetrenie do nemocnice. Do stretnutia ešte naskočil, ale už iba na pár striedaní. Chicago sa aspoň trocha vymanilo zo zovretia a aj jeho hráči si vytvárali príležitosti na skórovanie. V závere prvej časti hry netrafil z približne metra prázdnu bránku Krejčí. 

Absencia Jágra priniesla Bostonu problémy, Bruins zmenami v zostave začala viaznuť kombinácia. Tempo hry v porovnaní s prvou tretinou opadlo. Krejčí v 50. sekunde trafil konštrukciu bránky. Chicago sa potom ubránilo aj tretej presilovke Bostonu, v jej závere po zaváhaní Zdena Cháru ušiel Jonathan Toews a v čase, keď sa už hralo päť na päť, tvrdou strelou našiel medzeru medzi betónmi Raska - 1:1. 

Rozhodnutie priniesla až tretia dvadsaťminútovka. V 43. min mohol dostať domácich opäť do vedenia Marchand, zblízka však nedal. Boston stupňoval tempo, v 53. min po tlaku sa puk dostal k Lucicovi, ktorý trafil presne medzi betóny - 2:1. Chicago sa chvíľu z úderu spamätávalo, nevyužilo ani presilovku a len ťažko sa dostávalo cez obranu Bruins. V čase 58:44 už pri power-play prestrelil Raska Bickell. O necelých 18 sekúnd prišiel ďalší šok pre domácich fanúšikov. Strela Oduyu sa odrazila od žŕdky a o výsledku rozhodol Bolland, ktorý puk poslal do siete. K hre bez brankára musel tentoraz pristúpiť Boston, ale jeho snaha sa už neskončila úspechom. 

Výsledok pondelkového šiesteho finálového zápasu Stanleyho pohára zámorskej hokejovej NHL (hralo sa na štyri víťazstvá): 
Boston Bruins - Chicago Blackhawks 2:3 (1:0, 0:1, 1:2) - konečný výsledok série: 2:4, Chicago získalo Stanleyho pohár 
Góly: 8. Kelly (Seguin, Paille), 53. Lucic (Krejčí) - 25. Toews, 59. Bickell (Toews, Keith), 60. Bolland (Oduya, Kruger) 
Vylúčení: 2:4 na 2 min, presilovky a oslabenia: 0:0, strely na bránku: 25:31, rozhodovali: McCauley, O´Halloran - Sharrers, Racicot, 17 565 divákov. 


Zostavy: 
Boston: Rask - Chára, Seidenberg, Boychuk, Ference, Krug, McQuaid - Horton, Krejčí, Lucic - Jágr, P. Bergeron, Marchand - Kelly, Seguin, Paille - Söderberg, Peverley, S. Thornton 
Chicago: Crawford - Keith, Seabrook, Hjalmarsson, Oduya, Leddy, Rozsíval - P. Kane, Toews, Bickell - Marián Hossa, Handzuš, Sharp - Frolík, Bolland, Kruger - Saad, Shaw, Stalberg




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies