Neuveriteľné, ale už sa vo veľkom falšujú aj drobné 50 centovky!

NETKY.SK • 4 December 2017, 20:01 • 2 min
Neuveriteľné, ale už sa vo veľkom falšujú aj drobné 50 centovky!

BERLÍN - V predvianočnom období, ktoré charakterizuje zvýšený zhon aj obrat v obchodných prevádzkach, sa opäť častejšie objavujú v obehu falšované platidlá. Tentoraz však nejde prioritne o nepravé eurobankovky, ale o falšované euromince v nominálnej hodnote 50 centov a dvoch eur.

slovakia

left justify in out

Hovorkyňa Krajinského kriminálneho úradu Sasko Kathlen Zinková uviedla, že len v prvom polroku 2017 stiahli v tejto nemeckej spolkovej krajine z obehu 1108 falšovaných mincí v celkovej hodnote 1879 eur.

 

Ešte alarmujúcejší je údaj, ktorý poskytla Susanne Kreutzerová z nemeckej Spolkovej banky. V druhom polroku 2016 podľa nej odhalili na celom území Nemecka celkove 14 340 falošných mincí, kým v prvom polroku 2017 ich už bolo o 29 percent viac, konkrétne 18 500.

Razba na platných minciach je výrazne jasnejšia ako na falzifikátoch, kde obrazec, ako aj číselný údaj pôsobia podstatne neurčitejšie.

 

Pomôckou môže byť aj magnetický test, pretože mince o hodnote jedného alebo dvoch eur sú ľahko magnetické, po menšom otrase sa však od magnetu odpoja. Falzifikáty naproti tomu nie sú magnetické vôbec alebo veľmi silno.

 

Upozornilo na to v pondelok internetové vydanie nemeckého denníka Bild s odvolaním sa na policajné zdroje.

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
peter bercik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies