Netopiere nakazené besnotou napádajú desiatky ľudí

NETKY.SK • 4 Jún 2017, 14:12 • 2 min
Netopiere nakazené besnotou napádajú desiatky ľudí

BRAZÍLIA - Severovýchod Brazílie desia nálety netopierov nakazených besnotou. Jeden muž už na chorobu zomrel, ďalšie desiatky ľudí sa kvôli uhryznutiu musia liečiť.

slovakia

left justify in out

Netopiere sa premnožili a kvôli nedostatku dobytka napádajú ľudí. V noci vlietajú do domov a nič netušiacim spáčom prehryznú kožu na nohách alebo lakťoch. Keďže ich sliny obsahujú anestetikum a látky proti zrážanlivosti, rana takmer nebolí, zato dlho a hojne krváca. Ľudia sa potom prebúdzajú na plachtách premočených krvou.

 

"Všetci žijeme v strachu, že sa v noci zobudíme a na nás bude sedieť netopier, ktorý nám bude piť krv ako Drakula," povedala 42-ročná Valdirene z mesta Salvador. To potvrdzuje aj jej sused Matheus. "Keď som sa ráno prebudil, mal som mokrú posteľ. V noci pršalo, tak som si myslel, že sa voda nejako dostala až na prestieradlo. Lenže to bola moja krv. Bolo to otrasné, " opísal.

 

 

Miestny preto začali radšej na noc zatvárať okná, aj keď v miestnosti je potom neznesiteľné teplo. Uhryznutie netopiera môže totiž okrem nepríjemného zážitku spôsobiť aj nákazu besnotou. Tá už zabila miestneho farmára, ktorého netopier pri dojení kráv uhryzol do nohy. Muž si ranu omyl a nešiel k lekárovi. O niekoľko týždňov neskôr sa mu priťažilo, ani odborníci už mu ale nedokázali pomôcť.

 

Úrady preto medzi ľuďmi rozhlásili, aby sa po upírom uhryznutí bezodkladne dostavili na kliniku pre nevyhnutné lieky. Veterinárny technici tiež netopiere odchytávajú a potierajú im kožu jedom, ktorý zvieratá potom roznesú na svojich druhov. Dúfajú, že sa im tak podarí dostať počet nočných lovcov pod kontrolu.

 


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies