Netanjahu: Izrael sa musí pripraviť na dlhú vojenskú operáciu v pásme Gazy

NETKY.SK • 29 Júl 2014, 09:59 • 2 min
Netanjahu: Izrael sa musí pripraviť na dlhú vojenskú operáciu v pásme Gazy

GAZA/TEL AVIV/WASHINGTON - Sedem palestínskych detí dnes zahynulo a desiatky ďalších utrpeli zranenia po dopade rakiet na ihrisko v parku v utečeneckom tábore v pásme Gazy. Boje medzi izraelskou armádou a palestínskymi militantmi pritom pokračovali aj napriek moslimskému sviatku íd al-fitr, ktorým sa končí posvätný mesiac ramadán.

slovakia

left justify in out

Ozbrojené palestínske skupiny naďalej odpaľujú rakety a mínometné strely smerom na Izrael, ktorého armáda zasa pokračuje v náletoch a pozemných operáciách v pásme Gazy. Informovali o tom tlačové agentúry DPA a Reuters.
 

Izrael a militanti z radikálneho palestínskeho hnutia Hamas, ovládajúceho pásmo Gazy, sa navzájom obviňujú z tragédie na ihrisku, ktorá si vyžiadala celkovo desať mŕtvych, ako aj z incidentu v areáli hlavnej nemocnice v enkláve, kde utrpelo zranenia množstvo ľudí. Podľa agentúry AP zahynulo na ihrisku v parku až deväť detí. Predstavitelia v Gaze uviedli, že našli v nemocnici zvyšky izraelskej rakety, ale izraelská armáda pripisuje vinu za explóziu v nemocnici palestínskej skupine Islamský džihád.

     

Boje pokračujú a tak sa západní lídri v telefonáte dohodli na vystupňovaní nátlaku na obe strany, aby uzatvorili prímerie. Napriek raňajšej zdržanlivosti začalo počas dňa dochádzať k občasným násilnostiam, pričom boje Izraela a Gazy prebiehajú už tri týždne. Izraelská armáda dnes večer oznámila, že o život prišlo počas dnešného dňa deväť jej vojakov. Štyria zahynuli pri mínomentom útoku a ďalší piati počas bojov v Gaze.
      

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu vo večernom televíznom prejave vyhlásil, že jeho krajina sa musí pripraviť na dlhý konflikt v pásme Gazy, a rozdrvil tým akékoľvek nádeje na rýchly koniec bojov, ktoré si už vyžiadali vyše 1000 ľudských životov. Netanjahu s chmúrnym výrazom tváre povedal, že Izrael bude pokračovať vo vojenskej operácii v pásme Gazy. Dodal, že zničenie tunelov vykopaných militantmi a demilitarizácia enklávy sú podmienkami na ukončenie vojny.
      

Americký minister zahraničných vecí John Kerry takisto uviedol, že každá dohoda o ukončení krízy v pásme Gazy musí viesť k odzbrojeniu radikálneho palestínskeho hnutia Hamas a "všetkých teroristických skupín".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies