Netanjahu chce potrestať arabských členov parlamentu za schôdzku s pozostalými palestínskych útočníkov

NETKY.SK • 5 Február 2016, 09:33 • 2 min
Netanjahu chce potrestať arabských členov parlamentu za schôdzku s pozostalými palestínskych útočníkov

JERUZALEM - Izraelský premiér Benjamin Netanjahu žiada potrestanie arabských členov izraelského parlamentu, ktorí sa stretli s rodinami troch Palestínčanov zabitých po ich útokoch na izraelských civilistov alebo príslušníkov bezpečnostných zložiek, informovala agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Stretnutie sa uskutočnilo tento týždeň a trojica arabských poslancov Knesetu sa ho snažila zatajiť. Rodiny od poslancov žiadali, aby im poslanci pomohli dosiahnuť vydanie tiel útočníkov a uctenie si pamiatky "mučeníkov" minútou ticha. Podľa spravodajského servera Ynetnews k schôdzke došlo ešte pred tým, ako rodiny prijal palestínsky prezident Mahmúd Abbás.

 

Netanjahu v reakcii na to vyhlásil, že "členovia Knesetu, ktorí idú utešovať rodiny teroristov, čo zabili Izraelčanov, si nezaslúžia byť v izraelskom Knesete". V súvislosti s tým oznámil, že požiadal predsedu parlamentu, aby zvážil opatrenia, ktoré je možné podniknúť voči trojici poslancov, zastupujúcich frakciu Balad a zvolených za Zjednotenú arabskú kandidátku.

 

Schôdzka arabských poslancov vyvolala negatívnu reakciu aj u členov parlamentu a vlády. Predseda strany Izrael, náš domov (Jisrael bejtejnu) Avigdor Lieberman uviedol, že "teraz už netreba žiadny dôkaz o tom, že Zjednotená arabská kandidátka, a osobitne Balad, sú v Knesete zástupcami teroristických organizácií".

 

Schôdzku kritizoval aj minister školstva Naftali Bennett, ktorý ju označil za "čiernu škvrnu v dejinách štátu". Súčasne vyzval arabskú verejnosť, aby sa dištancovala od "týchto ľudí". "Potrebujeme byť jednotný štát a jednota nebude, ak sa poslanci Knesetu stretávajú s našimi nepriateľmi a vrahmi," vyhlásil.

 

Izrael už piaty mesiac prakticky denne zažíva útoky Palestínčanov na izraelských civilistov alebo vojakov. Útoky nožom, streľba alebo zámerné vrazenie autom do skupiny ľudí si vyžiadali 27 izraelských obetí. Pri streľbe izraelských bezpečnostných síl prišlo o život najmenej 154 Palestínčanov, z nich väčšina boli podľa Izraela útočníci. Zvyšok zahynul pri potýčkach s izraelskými vojakmi.

 

Izrael vidí za krviprelievaním palestínsku vzburu, avšak Palestínčania tvrdia, že tieto násilnosti sú aj dôsledkom ich frustrácie zo zmrazeného mierového procesu a už niekoľko desiatok rokov trvajúcej izraelskej okupácie palestínskych území.

 

Arabi tvoria v Izraeli asi pätinu z 8,4 milióna obyvateľov. Majú síce všetky občianske práva, ale sťažujú sa na znevýhodňovanie pri hľadaní zamestnania či bytu. V Izraeli sú často terčom podozrení, že sa identifikujú viac s Palestínčanmi v Predjordánsku a v Pásme Gazy ako s Izraelom, ktorého sú občanmi.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies