V Nemecku odfotografovali zelenú kométu, k Zemi bude najbližšie 1.februára

NETKY.SK • 19 Január 2023, 11:30 • 2 min
V Nemecku odfotografovali zelenú kométu, k Zemi bude najbližšie 1.februára

BERLÍN - Zelenú kométu C/2022 E3 (ZTF) sa v stredu podarilo odfotografovať z planiny neďaleko obce Drebber na severe Nemecka. Napísala o tom agentúra DPA, informuje TASR.

slovakia

left justify in out

Najbližšie k Slnku (v perihéliu) bola 12. januára, najbližšie k Zemi (v perigeu) bude 1. februára. Bude to 42 miliónov kilometrov, čo je tretina vzdialenosti Zeme od Slnka. Najlepšie pozorovateľná, pri ideálnych podmienkach aj voľným okom, by mala byť koncom januára, keď bude menej mesačného svitu. Z našej planéty sa naposledy dala pozorovať pred 50.000 rokmi. Pri nemeckej obci Drebber v Dolnom Sasku sa teraz kométu podarilo zachytiť teleobjektívom s veľkou clonou a dlhou expozíciou, pričom fotoaparát bol namierený na sever. Na zeleno svietiaci chvost kométy má 50.000 kilometrov, opisuje DPA. Podľa Nemeckého centra pre letectvo a kozmonautiku (DLR) ho vytvárajú prachovo-plynové častice pôsobením Slnka. Kométu prvýkrát spozorovali vlani americkí astronómovia v Kalifornii pomocou pomocou širokouhlej prieskumnej kamery v Zwicky Transient Facility, podľa ktorého získala meno. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies