Nepokoje na Blízkom východe menia rozpočet Saudskej Arábie

NETKY.SK • 28 Február 2011, 08:06 • 2 min
Nepokoje na Blízkom východe menia rozpočet Saudskej Arábie

Nepokoje na Blízkom východe menia rozpočet Saudskej Arábie

slovakia

left justify in out

img

Vláda Saudskej Arábie uvoľní na zlepšenie života svojich obyvateľov 36 miliárd USD (26,16 miliardy eur). Oznámil to dnes vo vysielaní televíznej stanice al-Arabija minister financií Ibrahim Alassaf. Na realizáciu rozhodnutia sa bude musieť použiť aj časť štátnych rezerv. V tohtoročnom štátnom rozpočte, ktorý dosiahne 154,66 miliardy USD, nie je taká vysoká rezerva. Minister dodal, že opatrenia by mali zvýšiť dôveru voči najväčšej arabskej ekonomike. Výdavky schválil kráľ Abdalláh, ktorý sa v stredu (23. 2.) vrátil z trojmesačného liečenia do Rijádu.
      Menové rezervy krajiny podľa údajov centrálnej banky dosiahli na konci minulého roku 440 miliárd USD.
      Nové prostriedky by mali obyvateľom umožniť, aby získali úvery na domy a byty, lebo populácia krajiny rýchlo rastie.
      Saudská Arábia sa zatiaľ vyhla veľkým protestom obyvateľov, ktorí sa na Blízkom východe búria proti chudobe, korupcii a útlaku.
      Vláda kráľovstva plánuje vydať v nasledujúcich troch rokoch na infraštruktúrne projekty 400 miliárd USD. Za tieto peniaze by sa malo postaviť nielen niekoľko železničných tratí, ale aj päť ekonomických a priemyselných miest, ktoré by poskytli prácu miestnemu obyvateľstvu. Niekoľko medzinárodných firiem sa však v dôsledku finančnej krízy vzdalo zámeru investovať v Saudskej Arábii.

Zdroj: TASR/Reuters



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies