Neplánujte si vychádzky s domácimi miláčikmi po horúcom chodníku

NETKY.SK • 21 August 2023, 15:04 • 2 min
Neplánujte si vychádzky s domácimi miláčikmi po horúcom chodníku

Bratislava-Súčasné tropické teploty neprospievajú nielen ľuďom, ale dokonale potrápia aj našich chlpáčov

slovakia

left justify in out

Aktuálne horúce počasie zmáha všetko živé. Trpia ním ľudia, rastlinstvo aj zvieratá. Najviac to v oblasti starostlivosti môžeme ovplyvniť pri našich domácich miláčikoch. Kto je zvyknutý chodievať so psíkom denne na vychádzky, mal by teraz spozornieť. Horúčavy mu totiž môžu spôsobiť zdravotné problémy. Čo ich môže potrápiť a ako rizikám predchádzať?

 

Počas teplých dní by sa majitelia nemali so svojimi domácimi miláčikmi prechádzať po horúcom chodníku, ale skôr v neskorších hodinách a na tráve v tieni. Nemali by ich tiež nechávať v izbe, kde páli slnko. Odporúča to iniciatíva Zvierací ombudsman. Majitelia by mali kontrolovať dostatok pitnej vody pre zviera, prípadne mu pridať do misy aj kocky ľadu. Pod domáceho miláčika možno podložiť studenú podložku alebo mu dať na zem vlhký uterák. Netreba ho ním však prikrývať. "Pripravte bazénik s vodou alebo poskytnite miesto na chladnej dlažbe v kúpeľni," radia zo Zvieracieho ombudsmana.

Zvieratá by sa mali v horúcich dňoch ochladzovať postupne, najprv labky a potom trup. Psa podľa Zvieracieho ombudsmana netreba nechať skočiť do vody naraz. Domáce zvieratá sa môžu počas teplých dní prehriať vonku pri nadmernej fyzickej aktivite. Aj keď sa zdá, že pes tréning zvláda bez problémov, zlom môže nastať veľmi rýchlo, bez predošlých varovných signálov.

 

"Niektoré psy sú tak zamerané na obľúbenú fyzickú aktivitu, že si nedokážu samy dať pauzu, aj keď už prekročia únosnú mieru, a môže ľahko dôjsť k prehriatiu. Preto musí majiteľ takúto aktivitu kontrolovať, psovi dávať dlhšie prestávky v tieni a zabezpečiť mu dostatok pitnej vody," poradila zverolekárka Martina Karasová z Kliniky malých zvierat Univerzity veterinárskeho lekárstva a farmácie (UVLF) v Košiciach. Zvierací ombudsman zároveň ľuďom odporúča, že ak uvidia zviera zavreté v aute, majú zavolať políciu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Zlatica Gregorová
TASR
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies