Boris Kollár vyhlási termín predčasných volieb 9. júna

NETKY.SK • 26 Máj 2023, 16:45 • 2 min
Boris Kollár vyhlási termín predčasných volieb 9. júna

BRATISLAVA - Predseda Národnej rady (NR) SR Boris Kollár (Sme rodina) vyhlási termín predčasných volieb 9. júna. Potvrdil to po štvrtkovom rokovaní parlamentu.

slovakia

left justify in out

Predseda Národnej rady (NR) SR Boris Kollár (Sme rodina) vyhlási termín predčasných volieb 9. júna. Konať sa budú 30. septembra. Potvrdil to po štvrtkovom (25. 5.) rokovaní parlamentu.

 

Podľa zákona o podmienkach výkonu volebného práva musí predseda parlamentu vyhlásiť termín volieb 110 dní predo dňom ich konania. Pri termíne predčasných volieb poslanci odsúhlasili aj možnú skoršiu lehotu ich vyhlásenia. Vzťahuje sa však iba na voľby, ktoré sa budú konať 30. septembra 2023. Blížiace sa parlamentné voľby tak môžu byť vyhlásené najskôr 23. mája a najneskôr 12. júna. Podľa zákona musia strany, ktoré sa chcú v parlamentných voľbách uchádzať o hlas voličov, podať kandidátnu listinu najneskôr 90 dní pred ich konaním. Podať kandidátky by tak mali do 2. júla.

 

Vyhlásením volieb sa začína aj predvolebná kampaň. Strany na ňu môžu minúť najviac 3.000.000 eur vrátane dane z pridanej hodnoty. "Do limitu nákladov politickej strany podľa prvej vety sa započítava aj rozdiel medzi cenou daru alebo iného bezodplatného plnenia uvedenou v zmluve a cenou obvyklou a náklady na propagáciu politickej strany, ktoré politická strana vynaložila v čase začínajúcom 180 dní predo dňom vyhlásenia volieb," píše sa v zákone.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona