Nemocnice pacienta radšej hospitalizujú, od poisťovne dostanú viac

NETKY.SK • 1 Marec 2016, 09:53 • 2 min
Nemocnice pacienta radšej hospitalizujú, od poisťovne dostanú viac

BRATISLAVA - Denník Hospodárske noviny píše o dĺžke hospitalizácie pacienta v nemocnici. Podľa denníka sa slovenský pacient z nemocnice len tak domov nedostane.

slovakia

left justify in out

Hoci lekári niektoré zákroky dokážu urobiť aj za hodinu či dve, nemocnica dostane za pacienta viac peňazí, ak si vyúčtuje takzvanú ukončenú hospitalizáciu. Teda plných 24 hodín na lôžku. Aj to je dôvod, prečo si nemocnice časť pacientov radšej nechávajú na izbách cez noc aj keď to nie je vždy nutné.

 

HN na to upozornila na to Eva Vidová zo Slovenskej asociácie jednodňovej chirurgie: „Nemocnica si časť pacientov, pri ktorých majú lepšie platy za hospitalizáciu, radšej hospitalizuje. Ak majú lepší plat za osobitne hradený výkon alebo jednodňovku, tak ich odoperujú v jednodňovke. Môžu v tom ekonomicky lavírovať.“

 

Podľa analytika inštitútu INEKO by si to mali strážiť poisťovne. "Ak sa daný výkon dá urobiť ambulantne a nemocnica radšej pacienta hospitalizuje, mali by prísť na rad kontrolné mechanizmy poisťovní," povedal analytik inštitútu INEKO Dušan Zachar.

 

Ceny za zákroky sa rôznia, závisí to hlavne od oddelenia. „V zmluve medzi Union a Univerzitnou nemocnicou Bratislava z januára 2013 je určená cena ukončenej hospitalizácie na chirurgii 1 060 eur, na ortopédii 1 200 eur, noc na gynekológii stojí 660 eur a na otorinolaryngológii presnú tisícku,“ píše denník HN.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies