Nemecký súd sa nebude zaoberať žiadosťou SR v spore s Union ZP

NETKY.SK • 15 Október 2013, 17:56 • 2 min
Nemecký súd sa nebude zaoberať žiadosťou SR v spore s Union ZP

BRATISLAVA - Najvyšší spolkový súd Nemecka sa nebude zaoberať žiadosťou Slovenska o posúdenie rozhodnutia arbitrážneho súdu v spore s holandskou spoločnosťou Achmea vlastniacej Union zdravotnú poisťovňu. Na jeho základe má Slovensko vyplatiť spoločnosti 25 miliónov eur. Ako prvé o tom dnes informovali weby denníkov Sme a Hospodárske noviny.

slovakia

left justify in out

SR prehrala dlhotrvajúci spor s vlastníkom Union ZP v decembri 2012. Medzinárodný arbitrážny tribunál vtedy rozhodol, že štát musí zaplatiť súkromnej spoločnosti súdne trovy tri milióny eur a kompenzáciu škody 22 miliónov, ktorá jej mala vzniknúť v dôsledku takzvaného zákazu zisku pre zdravotné poisťovne za prvej vlády Roberta Fica.

"Najvyšší nemecký súd nerozhodol vo veci, čo znamená, že Slovenskej republike nevyplýva žiadna povinnosť na vyplatenie peňazí. Ministerstvo financií bude aj naďalej obhajovať záujmy SR," uviedla hovorkyňa rezortu Alexandra Gogová. Podľa Sme sa nemecký súd nebude vecou zaoberať, lebo už o nej bolo rozhodnuté. Účastníci sporu sa k tomuto stanovisku majú vyjadriť do mesiaca. Slovensko má v súvislosti so sporom s Union ZP pre zákaz zisku na návrh Achmey súdom zablokovaných 29,5 milióna eur na účtoch v Luxembursku. "Peniaze na luxemburských účtoch sú vo vlastníctve SR a budú až do riadneho ukončenia sporu," povedala dnes Gogová. V spore sa čaká ešte na rozhodnutie Vyššieho krajinského súdu vo Frankfurte. Tam Slovensko podalo koncom januára 2013 návrh na zrušenie rozsudku, podľa ktorého malo spoločnosti Achmea zaplatiť celkom 25 miliónov eur.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies