Nemecký minister hospodárstva odmieta škrty gréckeho dlhu

NETKY.SK • 28 Január 2015, 16:15 • 2 min
Nemecký minister hospodárstva odmieta škrty gréckeho dlhu

BERLÍN - Nemecký minister hospodárstva Sigmar Gabriel si nedokáže predstaviť škrty gréckeho dlhu. Podľa jeho slov majú občania iných krajín eurozóny právo vidieť dohody uzatvorené v súvislosti s pomocou Grécku.

slovakia

left justify in out

"Je jasné, že našim cieľom musí byť udržanie Grécka v eurozóne. Taktiež je jasné, že musíme byť spravodliví k vlastným občanom a k ďalším štátom eurozóny,“ povedal minister. "Občania iných štátov eurozóny majú právo vidieť, aké dohody sú spojené s ich aktom solidarity. Každá krajina má svoju históriu a nemôže sa od nej oddeliť novými voľbami. Preto dúfame vo férové rokovania s novou vládou s cieľom udržať súčasné dohody,“ povedal Gabriel. Grécko má iba malý manévrovací priestor a vláda v Aténach by pred kľúčovými rozhodnutiami, ktoré súvisia s podmienkami medzinárodnej finančnej pomoci, mala rokovať so svojimi partnermi, zdôraznil Gabriel. 

 

Grécky premiér Aléxis Tsípras a ministri jeho vlády ubezpečujú voličov, že dodržia sľuby z predvolebnej kampane a zrušia prísnu hospodársku politiku, ktorá vyplýva z programu núdzovej pomoci v sume 240 mld. eur. Vláda oznámila, že ruší privatizáciu najväčšieho prístavu v krajine Pireus a zastavila aj plánovaný predaj 30-percentného podielu najväčšej gréckej energetickej firmy Public Power Corporation of Greece (PPC). Legislatívu predpokladajúcu oddelenie časti PPC v záujme liberalizácie trhu s energiou schválila vláda bývalého gréckeho premiéra Antonisa Samarasa v rámci privatizačného plánu dohodnutého vlani s Európskou úniou a Medzinárodným menovým fondom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies