Nemecký export v októbri prekvapujúco klesol

NETKY.SK • 8 December 2010, 08:53 • 2 min
Nemecký export v októbri prekvapujúco klesol

Nemecký export v októbri prekvapujúco klesol - Priemysel Nemecký export v októbri prekvapujúco klesol. Dôvodom je spomalenie svetovej ekonomiky a s tým súvisiace zníženie zahraničného dopytu.

slovakia

left justify in out

Nemecký export v októbri prekvapujúco klesol. Dôvodom je spomalenie svetovej ekonomiky a s tým súvisiace zníženie zahraničného dopytu.Podľa najnovších údajov spolkového štatistického úradu sa vývoz tovarov a služieb z najväčšej ekonomiky eurozóny v októbri oproti septembru znížil o 1,1 %. Na porovnanie, septembrový export ešte medzimesačne vzrástol o 3 %. Analytici, ktorých oslovila agentúra Bloomberg, pritom odhadovali, že vývoz z Nemecka bude v októbri stagnovať. Úsporné opatrenia, ktoré musia zavádzať vyspelé ekonomiky, aby zredukovali nadmerné rozpočtové deficity, však majú negatívny vplyv na dopyt po nemeckých produktoch v zahraničí.Ekonomika krajiny je tak čoraz viac závislá od rastu domácich spotrebiteľských výdavkov, ktoré sa vďaka klesajúcej nezamestnanosti zvyšujú. To však malo za následok, že nemecký import v októbri stúpol medzimesačne o 0,3 % po septembrovom poklese o 1,5 %.Výsledkom je zníženie prebytku zahranično-obchodnej bilancie najväčšej európskej ekonomiky na 14,3 miliardy eur zo septembrových 16,8 miliardy eur.V medziročnom porovnaní sa však nemecký export v októbri zvýšil o 19,8 % na 86,8 miliardy eur a import oproti októbru 2009 vzrástol o 21 % na 72,6 miliardy eur.Zo štatistík ďalej vyplýva, že najväčší podiel na medziročnom raste exportu z Nemecka mal v októbri vývoz do rozvíjajúcich sa ekonomík, ako sú Čína, India a Brazília, ktorý stúpol o 28,4 %, zatiaľ čo dovoz z týchto štátov sa zvýšil o 26,4 %.Nemecký export do krajín Európskej únie sa v októbri zvýšil medziročne o 14,9 % a dovoz z regiónu do Nemecka stúpol o 18,3 %.

Zdroj: TASR/DPA, Bloomberg



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies