Kanada označila skupinu Proud Boys za teroristický subjekt

NETKY.SK • 4 Február 2021, 10:23 • 2 min
Kanada označila skupinu Proud Boys za teroristický subjekt

Krajne pravicová extrémistická skupina Proud Boys bola v Kanade označená za teroristickú skupinu. Skupinu údajne podporoval i Donald Trump.

slovakia

left justify in out

Kanadská vláda oficiálne označila skupinu Proud Boys za teroristickú skupinu. Oznámili to v stredu v Ottawe ako informoval portál NBC NEWS. Ide o krajne pravicovú extrémistickú skupinu preslávenú v USA a Kanada je prvou krajinou, ktorá im dala takéto označenie.

 

img

 

„Hrdí chlapci pochádzajú z poloautonómnych kapitol nachádzajúcich sa v Spojených štátoch (USA), Kanade a na medzinárodnej úrovni,“ uvádza sa vo vyhlásení Kanadskej verejnej bezpečnosti . „Skupina a jej členovia otvorene podporovali, plánovali a uskutočňovali násilné aktivity proti tým, o ktorých si myslia, že sú v rozpore s ich ideológiou a politickým presvedčením,“ vysvetľuje ďalej vyhlásenie.  Proud Boys boli zatknutí v súvislosti s nepokojmi 6. januára v americkom Kapitole, keď na budovu zaútočili  davy, aby Kongres formálne neprijal výsledky štátnych volieb.

 

 

Už počas debaty medzi Bidenom a Donaldom Trumpom 29. septembra, moderátor Chris Wallace naliehal na Trumpa, aby sa dištancoval od tejto skupiny no on sa namiesto toho zameral na voľne organizované združenie protifašistických aktivistov. "Proud Boys, ustúpte a budte v pohotovosti, ale poviem vám, niekto musí niečo urobiť s antifašistami a ľavicou, pretože to nie je pravicový problém. Toto je ľavicový problém," uviedol Trump, ktorý ich odmietal nepodporiť.

 

img

 

Spravodajský portál BBC uviedol, že Enrique Tarrio, predseda spoločnosti Proud Boys, označil toto teroristické označenie za „smiešne“. "Neexistuje pre to žiadny základ." Je to porušenie práv na slobodu prejavu. Všetko, čo kedy kanadskí hrdí chlapci urobili, je ísť na zhromaždenia,” uviedol Tarrio v telefonickom rozhovore pre BBC. "Použili to, čo sa stalo na Kapitole, aby to dosiahli," snaží sa Tarrio obhájiť Proud Boys. Tarrio bol zatknutý vo Washingtone krátko pred nepokojmi v Kapitole. Bol obvinený z vandalizmu.Odhaduje sa, že v Kanade je 1 000 až 1 500 členov Proud Boys.

 

 

 

img

 

Označenie „teroristický subjekt“ v Kanade znamená, že skupine môžu skonfiškovať majetok a môže čeliť prísnejším trestom súvisiacim s terorizmom. Ak sa členovia skupiny budú podieľať na násilných incidentoch, môžu ich obviniť z teroristických trestných činov. Medzi takéto skutky potenciálne patrí aj zasielanie peňazí organizácii či kupovanie si jej produktov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona