Nemecko stiahne do konca roka systémy protivzdušnej obrany Patriot zo Slovenska

NETKY.SK • 21 Apríl 2023, 09:00 • 2 min
Nemecko stiahne do konca roka systémy protivzdušnej obrany Patriot zo Slovenska

BERLÍN - Nemecká armáda plánuje tento rok ukončiť nasadenie svojich systémov protivzdušnej obrany Patriot v Poľsku a na Slovensku. Pre noviny mediálnej skupiny Funke to uviedol hovorca ministerstva obrany v Berlíne.

slovakia

left justify in out

Stiahnutie systémov Patriot nemeckých ozbrojených síl (Bundeswehr) z Poľska je naplánované na jún; na Slovensku majú byť do konca tohto roka. Hovorca dodal, že obe krajiny boli o týchto plánoch informované. "Samozrejme s našimi partnermi a NATO sme v nepretržitom kontakte, aby sme mohli primerane reagovať na príslušné zmeny situácie," uviedol.

 

Nemecko presunulo systémy Patriot do Poľska začiatkom roka po tom, čo vlani v novembri na územie Poľska pri hraniciach s Ukrajinou dopadla raketa, ktorá usmrtila dvoch farmárov. Berlín vtedy uviedol, že Varšave pomáha zaistiť jej vzdušný priestor. Podľa Západu vrátane Severoatlantickej aliancie išlo o ukrajinskú protilietadlovú raketu určenú na obranu pred ruskými útokmi. DPA pripomína, že Bundeswehr rozmiestnil dva svoje systémy Patriot na Slovensku v marci 2022.

 

Berlín zareagoval po tom, čo Slovensko krátko po vypuknutí ofenzívy Kremľa poskytlo Ukrajine vlastné systémy protivzdušnej obrany S-300. Už koncom vlaňajška bolo známe, že nemecké vojenské vybavenie umiestnené v SR sa bude musieť koncom roku 2023 vrátiť do Nemecka na technickú údržbu. Berlín teraz plánuje Slovensku do októbra dodať dva systémy protivzdušnej obrany Mantis. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies