Nemecko, Rakúsko a Česko zasiahli prudké búrky

NETKY.SK • 8 Júl 2015, 10:16 • 2 min
Nemecko, Rakúsko a Česko zasiahli prudké búrky

BERLÍN/VIEDEŇ/PRAHA - Územie Nemecka, Rakúska a Česka zasiahli v utorok večer a v noci nadnes prudké búrky, ktoré vo viacerých regiónoch napáchali škody a spôsobili problémy v doprave.

slovakia

left justify in out

Nemecký denník Süddeutsche Zeitung informoval, že vlna búrkového počasia postupovala naprieč Nemeckom od juhozápadu na východ, pričom sa prehnala cez mnohé spolkové krajiny od Bádenska-Württemberska až po Brandenbursko a Berlín. V zasiahnutých oblastiach podľa neho nezaznamenali vážnejšie zranenia osôb, zatiaľ čo narušenie leteckej a železničnej dopravy bolo iba menšieho rozsahu.

 

Süddeutsche Zeitung na svojej internetovej stránke uvádza, že obec Framersheim v Porýní-Falcku postihlo tornádo, ktoré strhlo "60-100 striech" a podľa odhadu miestneho starostu tak spôsobilo škody vo výške osem až desať miliónov eur.

 

Pohotovostné zložky v iných častí Nemecka museli zasahovať pri odstraňovaní vyvrátených stromov a čerpaní vody z pivníc. Podľa nemeckej meteorologickej služby DWD priniesli búrky prudké ochladenie, miestami až o viac ako desať stupňov Celzia.

 

Prudké búrky si vyžiadali početné výjazdy hasičov aj v rakúskom Tirolsku a Salzbursku a v niektorých častiach krajiny Horné Rakúsko, uviedla tamojšia agentúra APA.

 

Extrémne počasie v Tirolsku malo za následok výpadky v zásobovaní elektrinou, ktoré v nočných hodinách pocítilo približne 14.000 domácností. Popadané stromy tiež v Rakúsku zatarasili niektoré cesty a poškodili niekoľko vozidiel; podľa verejnoprávnej stanice ORF však v dôsledku búrok zrejme nikto neutrpel zranenia.

Český spravodajský server iDNES.cz v súvislosti s búrkami informoval o krupobití v Karlovarskom kraji a obmedzení železničnej dopravy v rôznych častiach republiky pre popadané stromy na tratiach. V Stredočeskom a Olomouckom kraji zaznamenali zrážky vlakov so stromami, pri ktorých sa ale nikto nezranil. Českí meteorológovia vydali nadránom výstrahu pred veľmi silnými búrkami pre Olomoucký a Moravskosliezsky kraj.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies