Nemeckí výrobcovia údenín dostali za kartel pokuty takmer 340 mil.eur

NETKY.SK • 16 Júl 2014, 17:16 • 2 min
Nemeckí výrobcovia údenín dostali za kartel pokuty takmer 340 mil.eur

FRANKFURT NAD MOHANOM - Nemecký protimonopolný úrad FCA udelil tento týždeň pokuty v hodnote takmer 340 miliónov eur nemeckým výrobcom údenín za fixovanie cien. Informoval o tom na internetovej stránke denník Wall Street Journal.

slovakia

left justify in out

Pokuty v hodnote 338 miliónov eur udelil úrad celkovo 21 výrobcom údenín, medzi nimi aj najpopulárnejším producentom klobás. Podľa FCA sa zástupcovia firiem desiatky rokov pravidelne stretávali a diskutovali o vývoji na trhu a cenách, no od roku 2003 už rokovania vyústili do konkrétnych dohôd a kolektívneho zvyšovania cien. Vyplýva to zo záverov vyšetrovania, ktoré úrad spustil po anonymnom udaní.
     

"K fixovaniu cien dochádzalo dlhé roky," povedal šéf FCA Andreas Mundt. Jedenásť spoločností sa rozhodlo počas vyšetrovania s úradom spolupracovať a vinu aj priznali. Ďalšie firmy, medzi nimi aj Herta, dcérska spoločnosť švajčiarskeho potravinárskeho koncernu Nestlé, vinu odmietajú a plánujú sa proti pokute odvolať.
     

FCA pokuty pre jednotlivé firmy nezverejnil, no uviedol, že sa pohybujú od niekoľko stoviek tisíc eur do miliónov eur. Ako Mundt dodal, pokuta síce na prvý pohľad vyzerá mimoriadne vysoká, no taká extrémna nie je, ak sa vezme do úvahy počet potrestaných firiem, obdobie, počas ktorého k fixovaniu cien dochádzalo, ako aj hodnota trhu s týmito výrobkami.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies