Nemeckí strojvodcovia vstupujú do niekoľkodňového štrajku

NETKY.SK • 21 Apríl 2015, 09:50 • 2 min
Nemeckí strojvodcovia vstupujú do niekoľkodňového štrajku

BERLÍN - Premávku na nemeckých železniciach od utorka výrazne naruší niekoľkodňový štrajk strojvodcov, ktorý sa bude týkať osobnej aj nákladnej železničnej dopravy.

slovakia

left justify in out

Odborový zväz strojvodcov (GDL) uviedol, že štrajk osobnej železničnej dopravy sa začne v stredu o 02:00 SEČ a potrvá nasledujúcich 43 hodín, čiže do štvrtka 21:00 SEČ. Štrajk nákladnej železničnej dopravy sa začne už v utorok poobede a potrvá nasledujúcich 66 hodín, čiže do piatkového rána.

 

"Tam kde nie je vôľa, nie je spôsob," uviedol líder GDL Claus Weselsky na margo rokovaní s nemeckými dráhami (DB), ktoré podľa neho nepriniesli požadovaný výsledok. Odborový zväz GDL, ktorý zastupuje asi 20-tisíc z približne 200-tisíc zamestnancov nemeckých železníc, požaduje 5 percentné zvýšenie platov a tiež skrátenie pracovného týždňa zo súčasných 39 na 37 hodín.

 

Vlakovú dopravu v Nemecku využívajú denne milióny cestujúcich a po železnici je prepravovaná asi jedna pätina nemeckého tovaru. Ekonómovia odhadujú, že štrajk takéhoto rozsahu by mohol stáť štátnu ekonomiku až 100 miliónov eur denne. Štrajky odborových zväzov sú pritom v krajine relatívne zriedkavé, keďže pracujúcim sa väčšinou s nadriadenými podarí dospieť k dohode pri rokovaniach.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies