Nemecká študovňa ŠVK chce umocniť spoluprácu so školami

NETKY.SK • 7 Október 2010, 07:17 • 2 min
Nemecká študovňa ŠVK chce umocniť spoluprácu so školami

Nemecká študovňa ŠVK chce umocniť spoluprácu so školami

slovakia

left justify in out

img

V Nemeckej študovni banskobystrickej Štátnej vedeckej knižnice (ŠVK) pracovali posledné roky najmä na skvalitnení knižnično-informačných služieb či analýze fondu študovne. "Vyradili sme zastaranú literatúru a začali sme s budovaním voľne prístupného informačného fondu," povedala na dnešnej tlačovej konferencii v Banskej Bystrici konzultantka študovne Katarína Šmelková. Konferencia sa uskutočnila pri príležitosti 15. výročia založenia študovne.
Ako Šmelková pokračovala, fond je zameraný na štyri hlavné okruhy. Ide o nemecký jazyk, nemeckú literatúru, dejiny a nemeckú kultúru. Toto zameranie vyplynulo z analýzy potrieb používateľov. Okrem tlačených dokumentov má študovňa tiež elektronické dokumenty. Je tu možné nájsť i literatúru potrebnú pre didaktiku nemeckého jazyka. Fond študovne má asi 4603 knižničných jednotiek. "Ročne našu študovňu navštívi okolo 4000 používateľov," dodala.
Nemecká študovňa bola zriadená na základe dohody o spolupráci medzi Goethe Institutom v Mníchove a ŠVK v roku 1994. Šmelková pokračovala, že v roku 2007 sa im podarilo obhájiť služby a získali certifikát kvality, ktorý ich oprávňoval na ďalšiu spoluprácu s inštitútom. Na dnešnej slávnostnej akadémii riaditeľka knižnice Oľga Lauková a riaditeľ inštitútu v Bratislave Wolfgang Franz podpíšu zmluvu na ďalšie dvojročné obdobie. "Znamená to pre nás podporu pri nákupe dôležitej odbornej literatúry, ktorú dostávame priamo z Nemecka," povedala Šmelková. "Takisto to pre nás znamená podporu pri organizovaní rôznych kultúrnych podujatí."
Konzultantka študovne poznamenala, že do budúcna chcú umocniť spoluprácu so vzdelávacími inštitúciami rôznych typov, a teda so základnými, strednými a vysokými školami. Dôvodom je, že študenti a školy sú ich hlavnými používateľmi. Pre deti zo základných škôl, na ktorých sa vyučuje nemecký jazyk, usporadúvajú tiež rôzne kreatívne hodiny.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies