Testovaný med z TANAP-u získal najvyššiu známku kvality

NETKY.SK • 27 December 2022, 16:00 • 2 min
Testovaný med z TANAP-u získal najvyššiu známku kvality

VYSOKÉ TATRY - Testovaný med z Tatranského národného parku (TANAP-u) získal najvyššiu známku kvality. Informovala o tom Správa TANAP-u s tým, že na kvalitu tatranského produktu sa v rámci súťaže pozreli experti, ktorí ho v Štátnom veterinárnom a potravinovom ústave podrobili mikrobiologickým skúškam i fyzikálno-chemickým analýzam.

slovakia

left justify in out

Medovicový med otestovali aj vedci z Ústavu molekulárnej biológie Slovenskej akadémie vied, ktorí sledovali jeho celkovú antibakteriálnu aktivitu voči zlatému stafylokokovi. "Výsledkom je, že tatranské včely si vyslúžili známku kvality ´GOLD´, testovaný med z TANAP-u má najvyšší antibakteriálny potenciál," uvádza Správa TANAP-u. Toto "vysvedčenie" podľa ochranárov potvrdilo, že plány rozšíriť aktivity okolo včelárstva v najväčšom slovenskom národnom parku majú zmysel. Pod značkou TANAP by chcela Správa TANAP-u med a ďalšie produkty predávať a rozšíriť chcú aj ekovýchovu. "Návštevníkom by sme mohli vysvetliť priamo na mieste celú alchýmiu o včelách až po produkciu medu, lebo mnohé deti si možno myslia, že keď med kúpia v hypermarkete, tak ho nejaký reťazec aj vyrába. Deťom sa bude v rámci envirovýchovy venovať náš pracovník, ktorý im celý proces vysvetlí priamo na Cabalovej lúke," objasnil riaditeľ Správy TANAP-u Pavol Majko. Ak sa tento zámer podarí, návštevníci by mali podľa neho v Tatranskej Lomnici a okolí okrem prehliadky múzea a botanickej záhrady ďalšiu zaujímavú aktivitu. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies