Nedostatok sladovníckeho jačmeňa môže ovplyvniť cenu piva

NETKY.SK • 14 Máj 2019, 15:40 • 2 min
Nedostatok sladovníckeho jačmeňa môže ovplyvniť cenu piva

PRAHA - Pivovary môže tlačiť k rastu ceny piva okrem rýchlo rastúcich miezd aj sucho. Sladovnícky jačmeň totiž patrí medzi plodiny, ktoré znášajú sucho najhoršie. Súčasné počasie znižuje jeho úrodu i kvalitu. Napriek tomu, že má Česko veľké prebytky jačmeňa, úroda sladovníckeho jačmeňa vlani klesla štvrtý rok po sebe.

slovakia

left justify in out

„Sucho má za následok zníženie úrody jačmeňa, ale aj jeho kvality v dôsledku vyššieho obsahu dusičnanov. Následný nedostatok kvalitného sladovníckeho jačmeňa môže výrazne ovplyvniť cenu piva,“ uviedol Pavel Vitámvás z výskumného ústavu rastlinnej výroby.

 

Ústav je jednou zo siedmich vedeckých inštitúcií, ktoré v spoločnom projekte skúmajú, ako minimalizovať vplyv sucha a zabezpečiť udržateľnú produkciu a kvalitu sladovníckeho jačmeňa. Ten je ohrozený jarným suchom, lebo má malé korene a krátku vegetáciu.

 

Pivovary tvrdia, že kvalitnej suroviny je stále dosť. Česko ako jeden z najväčších výrobcov v Európe má o 40 % viac sladu, než potrebuje. Cena jačmeňa a chmeľu na pol litra piva je asi 50 halierov (2 centy). „Podľa mňa sucho nebude dlhodobým problémom,“ dodal Vitámvás.

 

img

 

Najväčší český pivovar Plzenský Prazdroj spolupracuje so šľachtiteľmi a výskumnými ústavmi, aby mal dostatok suroviny aj v budúcnosti. Vyšľachtiť novú odrodu je však zložité. Znamená to výdavky desiatok miliónov korún s neistým výsledkom.

 

Samotné kríženie jačmeňov trvá najmenej osem rokov. Nasleduje registrácia v ústrednom skúšobnom a kontrolnom ústave. Tá trvá ďalšie tri roky. Informoval o tom portál iDNES.cz.

 

Na klimatické zmeny sa usilujú reagovať aj české šľachtiteľské firmy. Nie je to však ľahká úloha, lebo nevedia, čo bude o desať rokov.

 

Niektorí experti však začínajú hovoriť o tom, či by sa nedalo variť pivo z ozimného jačmeňa. To by však mohlo znížiť kvalitu moku.

 

„Bohužiaľ, viaceré jeho odrody nemajú potrebnú sladovnícku kvalitu,“ povedal vedúci sládok pivovarov Staropramen Zdeněk Lux. V niektorých krajinách, medzi ktoré patrí Veľká Británia, však tento jačmeň už dokážu vypestovať tak, aby spĺňal parametre na výrobu piva, ktoré majú jariny.

 

(1 EUR = 25,776 CZK)



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies