Odosielam na server ...

Vedeli ste, že na stránke Netky.sk existuje možnosť zobrazovať iba pozitívne správy? Ak nemáte chuť čítať o násilí, ľudskom nešťastí či katastrofách, zapnite si Filter pozitívnych správ a dozviete sa všetko pozitívne, čo sa okolo nás deje.

OK, rozumiem
19. máj. 2019Gertrúda
BratislavaBratislava 18°
Biblia
TV program
Moje Netky
Ilustračné foto
Ilustračné foto
14.05.2019 15:39 Ekonomika
Nedostatok sladovníckeho jačmeňa môže ovplyvniť cenu piva
MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ
loader
ZOBRAZIŤ VIAC
14.05.2019 15:39 Ekonomika

Nedostatok sladovníckeho jačmeňa môže ovplyvniť cenu piva



PRAHA - Pivovary môže tlačiť k rastu ceny piva okrem rýchlo rastúcich miezd aj sucho. Sladovnícky jačmeň totiž patrí medzi plodiny, ktoré znášajú sucho najhoršie. Súčasné počasie znižuje jeho úrodu i kvalitu. Napriek tomu, že má Česko veľké prebytky jačmeňa, úroda sladovníckeho jačmeňa vlani klesla štvrtý rok po sebe.


„Sucho má za následok zníženie úrody jačmeňa, ale aj jeho kvality v dôsledku vyššieho obsahu dusičnanov. Následný nedostatok kvalitného sladovníckeho jačmeňa môže výrazne ovplyvniť cenu piva,“ uviedol Pavel Vitámvás z výskumného ústavu rastlinnej výroby.

 

Ústav je jednou zo siedmich vedeckých inštitúcií, ktoré v spoločnom projekte skúmajú, ako minimalizovať vplyv sucha a zabezpečiť udržateľnú produkciu a kvalitu sladovníckeho jačmeňa. Ten je ohrozený jarným suchom, lebo má malé korene a krátku vegetáciu.

 

Pivovary tvrdia, že kvalitnej suroviny je stále dosť. Česko ako jeden z najväčších výrobcov v Európe má o 40 % viac sladu, než potrebuje. Cena jačmeňa a chmeľu na pol litra piva je asi 50 halierov (2 centy). „Podľa mňa sucho nebude dlhodobým problémom,“ dodal Vitámvás.

 

 

Najväčší český pivovar Plzenský Prazdroj spolupracuje so šľachtiteľmi a výskumnými ústavmi, aby mal dostatok suroviny aj v budúcnosti. Vyšľachtiť novú odrodu je však zložité. Znamená to výdavky desiatok miliónov korún s neistým výsledkom.

 

Samotné kríženie jačmeňov trvá najmenej osem rokov. Nasleduje registrácia v ústrednom skúšobnom a kontrolnom ústave. Tá trvá ďalšie tri roky. Informoval o tom portál iDNES.cz.

 

Na klimatické zmeny sa usilujú reagovať aj české šľachtiteľské firmy. Nie je to však ľahká úloha, lebo nevedia, čo bude o desať rokov.

 

Niektorí experti však začínajú hovoriť o tom, či by sa nedalo variť pivo z ozimného jačmeňa. To by však mohlo znížiť kvalitu moku.

 

„Bohužiaľ, viaceré jeho odrody nemajú potrebnú sladovnícku kvalitu,“ povedal vedúci sládok pivovarov Staropramen Zdeněk Lux. V niektorých krajinách, medzi ktoré patrí Veľká Británia, však tento jačmeň už dokážu vypestovať tak, aby spĺňal parametre na výrobu piva, ktoré majú jariny.

 

(1 EUR = 25,776 CZK)



reklama


Zdroj: TASR/netky BL

Foto:  Pixabay



Našli ste chybu, alebo máte tip na zaujímavý článok? Napíšte nám na redakcia@netky.sk

Diskusia

Komentáre


Na tento článok reagovalo
užívatelia: 0 komentáre: 0

MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ
ZOBRAZIŤ VIAC
loader
loader
Kliknutím zavriete
Obrázok