Nečas posielal Nagyovú za lobistami, aby mu získala informácie

NETKY.SK • 25 Jún 2013, 06:27 • 2 min
Nečas posielal Nagyovú za lobistami, aby mu získala informácie

PRAHA - Český premiér v demisii Petr Nečas vysielal niekdajšiu šéfku svojho kabinetu Janu Nagyovú za pražskými lobistami Romanom Janouškom a Ivom Rittigom so zámerom získať touto cestou zákulisné informácie.

slovakia

left justify in out

"Mala ich rozhovoriť," napísal v esemeskovom rozhovore pre internetový server Lidovky.cz odstúpivší predseda vlády ČR a dodal, že jej úlohou bolo získať si dôveru a vytiahnuť z partnerov maximum informácií.

"I zákulisné informácie sú v politike dôležité a tieto informácie dostanete len od zákulisných hráčov," dodal Petr Nečas.

Premiér v demisii však poprel, že by došlo aj k jeho osobným stretnutiam s oboma spomínanými osobami. "Prečo by so s nimi mal priamo rokovať? Mne šlo o získanie užitočných informácií. A tie Nagyová získala," uviedol Petr Nečas.

Podľa jeho slov išlo o informácie z pražského podnikateľského suterénu. "Každá zaujímavá informácia je dôležitá, aj keď len ako čriepok do mozaiky," konštatoval. Petr Nečas súčasne nepripustil, že by "kmotrovia" mohli prostredníctvom Nagyovej ovplyvňovať jeho, prípadne celú vládu. "Svoje záujmy mi nemohli podsunúť, nemali ako," cituje Nečasa server Lidovky.cz. Na otázku, ako si môže byť tak istý loajalitou Jany Nagyovej, premiér v demisii uviedol: "V živote som nestretol loajálnejšieho človeka".

O vzťahu Nečasa k Nagyovej sa na vlastnej koži presvedčil aj redaktor serveru, ktorý v otázke zabudol pred jej menom uviesť slovíčko pani. Nečasova reakcia bola okamžitá: "Chovajte sa elementárne zdvorilo, osobitne keď píšete o žene."

Toman: Za priateľstvo s Janouškom sa nehanbím, nerozumiem pozadiu prehliadky

Niekdajší šéf odboru pražského magistrátu pre investície Jiří Toman nerozumie pozadiu domových prehliadok, ktoré u neho nedávno vykonala polícia. Uviedol to podľa vlastných slov aj počas dnešného výsluchu na polícii, ktorá sa zaujímala o jeho vzťahy so známym podnikateľom, lobistom Romanom Janouškom.

Tomanovo meno figuruje v policajnom dokumente o stíhaní v kauze niekdajšej šéfky premiérovho kabinetu Jany Nagyovej. 

Jiří Toman priznal, že sa s Janouškom pozná už dlhší čas a vníma ho ako priateľa. Zdôraznil, že jeho kontakty s Janouškom, ktorého pozná od roku 1995, sú všeobecne známe a nehanbí sa za ne. 

"Poznal som pána Janouška podstatne skôr, ako som pôsobil na magistráte a predpokladám, že ho budem poznať aj podstatne dlhšie potom, čo už na magistráte nepracujem, poznamenal.

"S trestnými činmi uvedenými v príkaze na domovú prehliadku sa nestotožňujem a som pripravený spolupracovať. Nie je proti mne vedené žiadne vyšetrovanie, nebolo otvorené trestné stíhanie," cituje Tomana dnes internetový server Lidovky.cz.

Podľa Tomanovho advokáta Bronislava Šeráka ide o preverovanie verejných objednávok a niekdajšieho pôsobenia jeho klienta, v súčasnosti sa živiaceho poradenskými službami, na pražskom magistráte. Z povolenia na prehliadku však, ako formuloval, nie je jasné, či patrí Toman medzi podozrivých.

Meno Jiřího Tomana sa však v médiami spomínaných policajných dokumentoch spomína medzi tými, ktorí sa mali spolupodieľať na nezákonnom dojednávaní výhod pri verejných objednávkach a praní špinavých peňazí.

"Polícia má indície, že mohlo dôjsť k trestnému činu, a my sme k tomu podávali vysvetlenie. Skutky nepoznáme, boli to všeobecné otázky o verejných objednávkach a osobách, s ktorými mohol klient prísť do kontaktu," poznamenal podľa serveru Lidovky.cz Bronislav Šerák. Kriminalisti sa vraj pýtali Tomana na asi 30 mien, poznal z nich asi polovicu.

Podľa advokátových slov sa po domovej prehliadke u Tomana z 13. júna 2013 našlo aj odpočúvacie zariadenie. Právny zástupca sa ho v nasledujúcich dňoch chystá odovzdať polícii s tým, aby zistila, kto zariadenie inštaloval.

Právni zástupcovia ďalších dvoch osobností, spájaných s kauzou, Romana Janouška a Iva Rittiga, už opakovane deklarovali, že rátajú s pozvaním polície na podanie vysvetlenia vo veci a ubezpečili o pripravenosti klientov vyhovieť takémuto pozvaniu. Druhý menovaný je však aj naďalej v zahraničí, trvalé bydlisko má v Monaku. Podľa informácií hlavnej spravodajskej relácie verejnoprávnej Českej televízie sa Rittig bude brániť voči údajne lživým tvrdeniam sériou žalôb, vrátane žaloby na podpredsedu českej poslaneckej snemovne a podpredsedu opozičnej ČSSD Lubomíra Zaorálka.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies