Nebudeme uzatvárať žiadne opozičné bloky so SNS

NETKY.SK • 22 Október 2010, 12:10 • 2 min
Nebudeme uzatvárať žiadne opozičné bloky so SNS

Nebudeme uzatvárať žiadne opozičné bloky so SNS

slovakia

left justify in out

img

Líder Smeru-SD Robert Fico nemal ako premiér nikdy problém v osobnej komunikácii s bývalými koaličnými partnermi Vladimírom Mečiarom a Jánom Slotom. "U oboch platilo, že keď podali ruku, tak to jednoducho dodržali. Predovšetkým túto osobnú česť mal Jano Slota," uviedol v rozhovore pre TASR.
      Dodal, že s takýmito spôsobmi sa nestretáva u súčasných vládnych politikoch. Ako príklad prezentoval ministra dopravy Jána Figeľa (KDH), ktorý podľa neho zmení názor aj stokrát v priebehu dvoch hodín. "Cítiť, že tam chýba elementárny predpoklad na robenie veľkej politiky, v ktorej sa nedá všetko iba vypodpisovať a dohodnúť pred televíznymi kamerami. Niekedy musíte urobiť dohody iba na podaní ruky a spoliehať sa, že sa to dodrží," priblížil.
      Expremiér vníma SNS ako stranu, ktorá bola koaličným partnerom Smeru-SD a spoločne s ĽS-HZDS prispeli k plneniu programového vyhlásenia vlády. Šéfa národniarov označil za človeka, ktorý vie dodržať slovo. "Necharakterizujem negatívne veci, to nechávam na voličov," poznamenal. Smer-SD má záujem naďalej komunikovať so SNS, Fico však upozornil, že s ňou nebude uzatvárať žiadne opozičné bloky. "Smer ide svojou vlastnou sociálnodemokratickou cestou a SNS je strana konzervatívneho typu, tam sa ťažko hodnotovo dáme dokopy," vysvetlil.
      Rozdielny názor má aj na zasadnutie Koaličných rád. Pokiaľ za jeho éry neboli tak časté, čo kritizoval hlavne Vladimír Mečiar, súčasná koalícia sa stretáva pravidelne. "Nemohol som rešpektovať Koaličnú radu ako orgán, ktorý stojí nad parlamentom a vládou. Nie je zadefinovaný ústavou," konštatoval. Hoci ho Fico pokladal za konzultačný orgán, podľa neho bol dôležitý z toho hľadiska, že dohody, ktoré z neho vzišli, sa potom realizovali v praxi. "Nepovažoval som za podstatné často zvolávať Koaličné rady, pretože veľké veci sa rozhodovali vo vláde a v parlamente. Ak som cítil, že názor je rovnaký, tak na čo to ešte budem predkladať na radu?" podotkol.
      Terajšiu situáciu však vníma inak, keďže, ako zdôraznil, premiérka Iveta Radičová je politicky aj mocensky absolútne bezmocná. "Nemá za sebou politickú stranu. Je úplne odkázaná na to, čo jej v strane vybaví alebo nevybaví Mikuláš Dzurinda s Ivanom Miklošom," podčiarkol s tým, že šéfka exekutívy iba udeľuje vo svojom kabinete slovo, ale reálne ho neriadi. "Nemá na to dostatok politických nástrojov ani silu," uzavrel predseda Smeru-SD.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies