Nebezpečná lahôdka fugu – trúfli by ste si ochutnať najjedovatejšiu rybu na svete?

NETKY.SK • 28 Júl 2023, 11:30 • 2 min
Nebezpečná lahôdka fugu – trúfli by ste si ochutnať najjedovatejšiu rybu na svete?

Pre mnohých cestovateľov je súčasťou dobrodružného spoznávania sveta aj ochutnávanie nových jedál, ku ktorým by sa doma len tak nedostali. Niekedy to znamená jesť naozaj netradičné časti zvierat, chrumkať hmyz či pochutnávať si na ovocí, ktorého názov ste predtým ani nepočuli. V japonskej prefektúre Jamaguči môžete dokonca ochutnať jedlo, ktoré by vás za určitých okolností mohlo zabiť.

slovakia

left justify in out

Fugu je zďaleka najnebezpečnejším pokrmom v krajine, preslávilo sa ním najmä mesto Šimonoseki, kde ho v mnohých reštauráciách podávajú. A keďže pri nesprávnej príprave môže byť fugu pre tých, ktorí ju konzumujú, toxická, jedlá z tejto ryby môžu pripravovať len registrovaní kuchári so špeciálnou licenciou.

Konzumácia fugu bola už v 16. storočí pre viaceré tragické prípady otravy zakázaná, no mnohí túto tradíciu – či už kvôli zaujímavej chuti, adrenalínu z potenciálneho nebezpečia, alebo dobrého biznisu, tajne udržiavali naďalej. Keď roku 1887 japonský premiér Ito Hirobumi počas návštevy reštaurácie Shunpanro v Šimonoseki ochutnal fugu, chuť ryby naňho urobila taký dojem, že sa v roku 1888 rozhodol zrušiť zákaz a vyhlásil Šimonoseki za "domov fugu".

Shunpanro bola síce prvou reštauráciou v Japonsku, ktorá mala oficiálnu licenciu na prípravu jedál z fugu, no v súčasnosti už jedovatú rybu podávajú aj mnohé ďalšie podniky v Japonsku, ale aj niekoľko reštaurácii v Južnej Kórei a USA. Dnes sa najčastejšie konzumuje tak, že sa nakrája na tenké plátky, obalí jarnou cibuľkou a namočí do octu a sójovej omáčky. Niekedy sú plátky také tenké, že sú priehľadné. Okrem rôznych spôsobov sushi medzi ďalšie známe jedlá patrí vyprážaná fugu, ryžová kaša s fugu či hirezake - horúce saké s grilovanou plutvou fugu.

Toxicita jedovatých častí ryby fugu je údajne až 1200-krát vyššia ako u kyanidu a po jej ochutnaní zomrelo už viacero ľudí . Ako to, že ľudia si tento pokrm objedávajú znovu a znovu? Niekto to má vo svojej adrenalínovej povahe a považuje to za tú správnu výzvu. Iní skrátka dôverujú tomu, že skúsený kuchár dokáže správne odstrániť smrteľné časti ryby – pečeň, kožu, obličky, oči, črevá, ikry a vaječníky, obsahujúce tetrodotoxín tak, aby bol ich pokrm na tanieri bezpečný.

Koncentrácia tetrodotoxínu môže byť u každého exempláru fugu rôzna, no už 1-2 miligramy dokážu byť smrteľné. Jeden gram stačí na zabitie 500 ľudí! Jeden z medializovaných prípadov sa stal v r. 2016 na Filipínach, kde zomreli dvaja súrodenci po požití fugu, ktorú pripravil ich otec. Viaceré podobné incidenty zaznamenalo aj samotné Japonsko – domov fugu. V roku 1975 zomrel aj japonský herec Mitsugoro Bando, ktorý si v reštaurácii objednal kúsok pečene z fugu, a ešte si aj pochvaľoval, že miluje intenzívny pocit mravčenia, ktorý mu jedlo vyvoláva na lícach a perách. Bohužiaľ, nezostalo len pri mravčení, o 8 hodín po skonzumovaní pečene herec zomrel.

Najnovší tragický prípad zaznamenali tento rok v apríli v Malajzii, keď si starší manželský pripravil doma na obed rybu fugu a obaja po pár hodinách zahynuli.

Napriek tomu zostáva fugu pre Japoncov, aj mnohých dobrodružnejších cestovateľov vyhľadávanou lahôdkou. Je obľúbené najmä medzi boháčmi, v krajine túto jedovatú rybu podáva cca 3 800 reštaurácií (jedna porcia – záleží od prípravy a reštaurácie – stojí cca od 20 do 50 eur). Všetky majú povolenie na prípravu fugu a kuchári museli absolvovať špeciálne 3-ročné školenie na prípravu nebezpečnej ryby. Na koniec školenia musia prejsť skúškou – pripraviť jedlo z fugu a zjesť ho. Cynicky sa dá skonštatovať – ak prežili, môžu ho podávať aj ďalším.

Ľudská túžba po zdolávaní strachu a prekonávaní ďalších výziev je asi príliš silná na to, aby aj mnohé varovné prípady ubrali jedovatej pochúťke fugu na popularite.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Alexandra Elia
pixabay
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies