NDS má za sebou prvý zimný zásah na diaľnici

NETKY.SK • 10 November 2023, 11:30 • 2 min
NDS má za sebou prvý zimný zásah na diaľnici

BRATISLAVA - Prvé prízemné mrazy preverili pripravenosť zimných mechanizmov Národnej diaľničnej spoločnosti. Na rýchlostnej ceste R2 v úseku Mýtna – Tomášovce bol zrealizovaný prvý zásah zimnej údržby. Počas neho bol sypačmi vykonaný posyp a spotrebovaných bolo 2,7 t posypovej soli. Mechanizmy zimnej údržby zasahovali aj na ceste I/16 v úseku Turňa nad Bodvou – Hrhov, kde bolo spotrebovaných 0,8 t posypovej soli.

slovakia

left justify in out

Na zabezpečenie zjazdnosti, pluhovania a posypu diaľnic a rýchlostných ciest máme k dispozícii 168 sypačov, 6 nákladných vozidiel, 14 nákladných vozidiel s pluhom, 13 traktorov s radlicou, 2 traktory so sypačom, 19 snehových fréz, 21 univerzálnych nosičov náradia, 41 nakladačov, traktobager a multikar sypač a pluh, čo celkovo tvorí 286 strojov.

Pripravených máme viac ako 31 000 ton posypového materiálu. Na zimnú pohotovosť je vyčlenených 705 zamestnancov, z toho 103 dispečerov zimnej údržby, 15 vedúcich stredísk a 587 ostatných zamestnancov. 

 

Do zimnej služby bude v priebehu nasledujúcich mesiacov nasadených 20 nových sypačov v rámci celého Slovenska.

 

Udržiavaných je až 1 200 km

Národná diaľničná spoločnosť zabezpečuje výkon zimnej údržby na diaľniciach, rýchlostných cestách a cestách I. triedy v nasledovnom členení:

  • Diaľnice.........................................................          514,15 km
  • Rýchlostné cesty.........................................           228,58 km
  • Vybrané cesty I. triedy...............................            144,02 km
  • Privádzače, odpočívadlá a parkoviská.............             80,79  km
  • Križovatky......................................................           223,58 km

Kedy nepredbiehať sypače? Zopakujme si pravidlá

Keď svetelná signalizácia ukazuje smerovú šípku, je možné bezpečne predchádzať posypové vozidlo v smere šípky. Na svetelnej signalizácii máme svetelné kríže, ktoré znamenajú zákaz predchádzania. Vodiči si neuvedomujú, že pri jazde posypových vozidiel v tandeme vzniká snehová koľaj, kde je veľmi jednoduché dostať šmyk. Ak na ceste vidíme sypač so zdvihnutou radlicou, môžeme ho opäť bezpečne predchádzať v smere šípky. Naši kolegovia prosia všetkých motoristov, aby dodržiavali bezpečný odstup a dodržiavali svetelnú signalizáciu na vozidlách.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: NDS, Foto: NDS
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies