NBA: Sterling sa ospravedlnil, Sterlingová vzdoruje

NETKY.SK • 12 Máj 2014, 10:10 • 2 min
NBA: Sterling sa ospravedlnil, Sterlingová vzdoruje

LOS ANGELES - Majiteľ klubu basketbalovej NBA Los Angeles Clippers Donald Sterling vyslovil ľútosť nad svojimi rasistickými komentármi v telefonickom rozhovore s milenkou.

slovakia

left justify in out

Naliehanie na V. Stivianovú, aby nevodila "čiernych ľudí" na zápasy Clippers a nevystatovala sa na sociálnych sieťach známosťami tohto druhu, označil za "hroznú chybu".

 

"Nie som rasista. Urobil som hroznú chybu. Som tu, aby som sa ospravedlnil," povedal Sterling pre Andersona Coopera zo CNN v prvom verejnom vyhlásení od trestu, ktorý mu za výroky vymeral komisár NBA Adam Silver - doživotný zákaz pôsobenia v súťaži, pokuta 2,5 milióna dolárov a nátlak smerujúci k predaju klubu. 

"Som dobrý člen NBA, ktorý sa dopustil chyby. Nemám snáď na ňu po 35 rokoch právo? Chcem tým povedať, že milujem túto ligu, milujem svojich partnerov. Nemôžem spraviť jednu chybu? Hroznú chybu, ktorá sa viac nebude opakovať?" bránil sa 80-ročný realitný magnát a požiadal o druhú šancu. 

 

V rovnaký deň poskytla rozhovor aj Sterlingova manželka Shelly. Potvrdila svoj postoj, že si chce ponechať 50-percentný podiel v Clippers. "Budem o ne bojovať. Nalejme si čistého vína. Keby manželka niektorého z 30 majiteľov spravila niečo také, keby sa prejavila ako rasistka, odstavili by s ňou aj jej manžela? Alebo by mu dovolili zostať? Nechápem, prečo by som mala pykať za manželovo konanie," uviedla Sterlingová, ktorá už rok nežije s mužom v jednej domácnosti. 

 

Podľa NBA však Sterlingová nie je v práve. "Stanovy NBA hovoria, že keď trojštvrtinová väčšina majiteľov vylúči zo svojich radov vlastníka s kontrolným balíkom, ruší sa tým zároveň majetková účasť všetkých ostatných osôb. Nezáleží na vzťahu k väčšinovému vlastníkovi, v akom sa takéto osoby nachádzajú. Také sú pravidlá, s ktorými súhlasil každý, kto sa stal majiteľom klubu NBA," reagoval na Sterlingovej vyhlásenie hovorca NBA Mike Bass. 

 

Celá záležitosť ešte môže skončiť na súde. Podľa Sterlingovej právnika Piercea O'Donnella stoja zákony štátu Kalifornia aj Ústava Spojených štátov nad stanovami NBA. 

 

Vedenie NBA zatiaľ pokračuje v procese preberania kontroly nad Clippers. V piatok vymenovalo za dočasného šéfa exekutívy organizácie Dicka Parsonsa, bývalého majiteľa spoločnosti Time Warner. Parsons bude dohliadať na kalifornský klub, kým liga nedonúti Sterlinga ho predať. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies